'Nieuw kabinet laat nieuwe hoop horen'

Bij de verschijning van het hoofdlijnenakkoord Hoop, lef en trots was onder boeren en tuinders massaal opluchting, en ja, nieuwe hoop te horen. Met dit akkoord laten de formerende partijen zien vierkant achter boeren en tuinders te staan. En topprioriteit te geven aan een goede toekomst voor de agrarische sector.

%27Nieuw+kabinet+laat+nieuwe+hoop+horen%27
© Dirk Hol

Alleen al die basishouding geeft verademing in een sector die jarenlang in de hoek zat waar de klappen vielen. Woorden doen ertoe.

Na jaren waarin over al het agrarische beleid een zweem hing van problemen, crises en de noodzaak om te krimpen, begint het nieuwe landbouwhoofdstuk met: 'Onze boeren, tuinders en vissers moeten gekoesterd worden, omdat ze belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en […] onlosmakelijk onderdeel zijn van onze Nederlandse cultuur'. Het is duidelijk: aan het Haagse hof wordt een ander lied gezongen!

En het nieuwe kabinet brengt meer dan een positieve grondtoon. Voor veel van de aangekondigde maatregelen lobbyt LTO al jarenlang; in de Kamer, in het niet-landbouwakkoord en in onze gesprekken met de informateurs. Een afrekenbare stoffenbalans, het schrappen van de kritische depositiewaarde, stimuleren van innovatie en vergunningverlening, aanpassen van de met nutriënten verontreinigde gebieden, openbreken van de derogatieafbouw. Allemaal ingrepen waar onze sector dringend naar snakt.

Met dit akkoord laten de formerende partijen zien vierkant achter boeren en tuinders te staan

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Voor veel maatregelen volgen nog complexe wetgevingstrajecten of liggen zware onderhandelingen met Brussel in het vooruitzicht. Succes is niet gegarandeerd. In dat opzicht is de keuze wie de nieuwe minister wordt minstens zo relevant als het akkoord zelf; dit moet een bestuurder met stuurmanskunst zijn. Vanzelfsprekend kan die minister op onze steun rekenen bij het uitrollen van deze agenda.

Bij tegenstanders valt sinds de verschijning van het akkoord volop te horen dat het allemaal kansloos is en valse hoop geeft. Maar ik citeer graag Loesje: Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer