Faunabescherming naar rechter om doodschieten wolf Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in het Drentse Wapse werd doodgeschoten. De organisatie tekent bij de rechtbank Noord-Nederland beroep aan tegen een recente uitspraak van de bezwaarschriftencommissie van gemeente Westerveld.

Faunabescherming+naar+rechter+om+doodschieten+wolf+Wapse
© ZLTO

De Faunabescherming wil dat burgemeester Rikus Jager van gemeente Westerveld op papier zet op basis waarvan hij op 9 juli 2023 besloot een wolf te laten afschieten. Omdat Jager dat weigert, stapte de organisatie naar de onafhankelijke bezwaarcommissie van de gemeente.

Die behandelde de zaak in februari en adviseerde recentelijk aan Jager om het bezwaar af te wijzen. 'De commissie is van oordeel dat de burgemeester een dergelijke aanwijzing niet op schrift kan en hoeft te stellen.' Jager, die deze week na veertien jaar burgemeesterschap afscheid neemt, nam dat advies over.

'Dit was een noodzakelijke tussenstap, we kunnen nu beroep aantekenen bij de rechter', zegt voorzitter Niko Koffeman van de Faunabescherming. 'Het is een buitengewoon bureaucratisch proces. De uitkomst hiervan heeft ook invloed op het precaire onderzoek door het Openbaar Ministerie naar deze zaak.'

Dat dit onderzoek nu al negen maanden duurt, sterkt volgens de Faunabescherming de gedachte dat sprake is van strafbaar handelen door de burgemeester. 'Wij zijn er stellig van overtuigd dat hij de wolf niet had mogen laten afschieten.'


Wolf beet boer

De jonge mannetjeswolf viel enkele schapen aan in het weiland van een hobbyboer in Wapse. De boer ging het roofdier met een schep te lijf, waarna de wolf beet. Het dier verstopte zich vervolgens onder een zonnepaneel. Twee uur later schoot iemand op bevel van de burgemeester de wolf dood. Het afschieten van de wolf, een beschermde diersoort, is alleen onder specifieke omstandigheden toegestaan.

Volgens de burgemeester van gemeente Westerveld vroeg de situatie om 'een daadkrachtige beslissing'. Hij gaf de politie daarom mondeling opdracht de wolf af te schieten. Van een noodbevel, dat vaak schriftelijk moet worden gedaan, was volgens hem geen sprake.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer