Akkerbouwer Sybren Anema rijdt kilometers minder dankzij AgroExact

Akkerbouwer Sybren Anema is zo enthousiast over het weerstation van AgroExact dat hij zijn werkgever ervan heeft overtuigd er ook een te laten installeren. Nu kan hij aan de hand van de weersomstandigheden op twee locaties bepalen wanneer hij gaat beregenen of bespuiten.

Akkerbouwer+Sybren+Anema+rijdt+kilometers+minder+dankzij+AgroExact
AgroExact

‘Het weerstation van AgroExact meet de windrichting en -snelheid, neerslag, luchtvochtigheid en temperatuur’, zegt Sybren Anema uit het Friese Arum. ‘Dat is precies wat je wilt weten voordat je een bespuiting uit gaat voeren.’

Hij legt uit dat hij nu tot op de meter nauwkeurig kan zien hoe de weersomstandigheden op de akker zijn, waarvoor een reguliere weerapp onvoldoende precisie biedt. Een ander voordeel is dat hij nu ’s morgens bij een bakje koffie kan kijken hoe de vlag erbij hangt, terwijl hij in het verleden eerst een rondje moest over de verschillende percelen moest gaan rijden, wat hem al gauw een uur kostte.

Anema heeft samen met zijn broer een akkerbouwbedrijf van 15 hectare in Arum met consumptieaardappelen, winterpeen, uien, graan en graszaad. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de gewasbescherming en het beregenen op de boerderij van Wilco Sijtsma uit Pingjum. Die produceert op 200 hectare pootaardappelen, uien, suikerbieten en graan. Anema legt uit dat akkerbouw in Friesland op een strook van ongeveer vijf kilometer breed langs de Waddenzee plaatsvindt, omdat de grond daar bestaat uit lichte klei of zavel, terwijl verder het land in zware zeeklei ligt.

‘Dat vlak aan zee minder neerslag valt dan een paar kilometer verderop kan net het verschil maken’

Sybren Anema, akkerbouwer in Arum

Op Facebook zag Anema een filmpje van AgroExact voorbij komen en dat maakte hem nieuwsgierig naar de voordelen van een weerstation. In overleg met Sijtsma stuurde hij het antwoordformulier op de website in en twee weken later stond AgroExact met een weerstation op de stoep.

‘Het voordeel is dat je zelf geen investering hoeft te doen’, zegt de boer. ‘Het kost je 195 euro per jaar, waarbij je ook nog eens kunt inloggen op vier andere palen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een bui die nu in de Wieringermeer hangt al zien aankomen.’ Bij het abonnement is het onderhoud van het weerstation inbegrepen, net zoals het gebruik van de bijbehorende app.

Tekst gaat verder onder de video


Naast het weerstation gebruikt de akkerbouwer ook een bodemvochtsensor van AgroExact. ‘Vroeger reden we naar het land en peilden met een schep de bodemvochtigheid om te kijken of we moesten beregenen. Nu is de sensor een handig hulpmiddel voor de bodemvochthuishouding. Voor de zekerheid steken we nog wel de schep in de grond, maar eigenlijk is dat niet echt nodig. En beregenen is net als bespuiten duur, omdat het diesel en tijd kost, dus als we daarop kunnen besparen is dat mooi meegenomen.'

Per abonnement plaatst AgroExact één meetpunt, totdat de dekking in de buurt voldoende is. Wilco Sijtsma heeft er nu een weerstation, omdat Anema zijn werkgever heeft kunnen overtuigen van de meerwaarde. Anema heeft nu inzicht in de weersomstandigheden op twee locaties in de buurt.

‘Vlak aan zee valt meestal minder neerslag dan een paar kilometer het binnenland in’, zegt hij. ‘Dat kan net het verschil maken als je moet kiezen op welk perceel je als eerste aan de slag gaat.’ Voor de toekomst denkt de boer erover om de teeltregistratie te koppelen aan de weerstations, zodat hij meer inzicht krijgt in de omstandigheden en tijdstippen waarop hij gewasbescherming gebruikt en de effecten daarvan op de gewassen.

Over de vraag of hij de weerstations en bodemvochtsensoren ook aan anderen zou aanraden, is Anema heel duidelijk. ‘De app is heel overzichtelijk en je kunt zelf de door jou gewenste functies op het scherm een plaats geven. En de service is heel goed: AgroExact is altijd goed bereikbaar als je belt of appt met je vraag of probleem. Als ik een printscreen stuur, zorgen zij snel voor een antwoord of oplossing.’


Kijk voor meer informatie op agroexact.nl

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het...

Lees verder »

Meer van AgroExact

Lees ook

Meer artikelen van AgroExact »

Artikelen over AgroExact