Weerstation brengt gemak en is hulpmiddel bij betere gewasbescherming

Het gebruik van de app en de data van de weerstations van AgroExact brengt voor buxuskweker Diederik van Arkel vooral gemak met zich mee. Ook ziet hij, net als teeltadviseur Sander Dekker van CAV Agrotheek, het belang van weersinformatie voor optimale gewasbescherming.

Weerstation+brengt+gemak+en+is+hulpmiddel+bij+betere+gewasbescherming
AgroExact
© David Hilberink

‘Het grote voordeel van het weerstation van AgroExact is het gemak’, zegt Diederik van Arkel uit het Noord-Hollandse Wieringerwerf. ‘’s Morgens kun je meteen zien wat de actuele weersomstandigheden zijn op je bedrijf. Je hoeft niet meer fysiek naar de locatie te gaan om te kijken of het veel geregend heeft of wat het voor weer is, maar dat kun je vanaf een afstand doen, op je mobiele telefoon.’ Van Arkel heeft een akkerbouwbedrijf, waarop hij suikerbieten en wintertarwe verbouwt, maar de hoofdzaak is zijn 15 hectare grote buxuskwekerij. Sinds juli heeft hij een weerpaal van AgroExact achterop zijn kavel staan, die windsnelheid, windrichting, temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag meet.

De agrariër is heel tevreden met de oplossing van AgroExact, nadat hij eerder minder goede ervaringen had opgedaan. ‘Ik kocht in het verleden wel eens van die goedkope meteoinstrumenten bij een webshop. In de praktijk werkten die na een jaar niet meer doordat het kwalitatief minder goed materiaal was, dat vaak stuk ging.’ Via Twitter kwam hij op het spoor van AgroExact en dat vond hij een goed initiatief, omdat het weerstation eigendom blijft van AgroExact en hij alleen de toegang tot de app en de data koopt.

In de landbouw draait het volgens Van Arkel steeds meer om ‘big data’. Dat beaamt teeltadviseur Sander Dekker van CAV Agrotheek, toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en landbouwtoepassingen. Van Arkel, een van zijn klanten, adviseert hij over de gewasbespuiting en meststrategieën. Als een van de jongere vertegenwoordigers richt hij zich op precisielandbouw. ‘Door data van computers, weerstations en sensoren bij elkaar te brengen kunnen wij onze adviezen verbeteren en zo het ideale moment van bespuiten bepalen, besparen op gewasbeschermingsmiddelen en een en een stukje verduurzaming in de sector brengen.’

’s Morgens kun je op de app meteen zien wat de actuele weersomstandigheden zijn op je bedrijf

Diederik van Arkel, akkerbouwer en buxuskweker in Wieringerwerf

Dekker legt uit dat weer van grote invloed is op de werking van gewasbeschermingsmiddelen. Zo vormt zich een dikke waslaag op onkruid als de zon veel schijnt, waardoor middelen minder goed werken. Bij zacht, donker weer is die waslaag minder en werken gewasbeschermingsmiddelen over het algemeen sneller en beter. En omdat het aantal toegelaten middelen afneemt, is het in zijn ogen des te belangrijker om deze effectief in te zetten en op het juiste moment te spuiten. ‘En je kunt de lokale AgroExact-weergegevens ook nog koppelen aan een beslissingsondersteunend systeem (BOS) om daarover op jouw specifieke perceel nog beter advies te krijgen.’

Van Arkel is enthousiast over de app van AgroExact, waarmee hij op zijn telefoon de meetwaarden van het weerstation kan inzien. ‘Van de zomer hoorde ik op vakantie in Drenthe dat er hier in de buurt in korte tijd meer dan 100 millimeter regen was gevallen. Op de app zag ik dat het hier maar ongeveer 30 millimeter geregend had. Daardoor hoefden we niet naar huis te gaan.’

Tekst gaat verder onder de video


Een ander voordeel vindt Van Arkel de mogelijkheid om historische data op te halen, zoals over neerslag of temperatuur. Daarmee kan hij inschatten waarom een gewas minder goed is gegroeid dan het jaar ervoor. Om een beeld te krijgen van de weerverschillen in de omgeving kan hij ook de gegevens van vier andere meetmasten bekijken.

De boer zou anderen absoluut het gebruik van de weerstations van AgroExact aanraden. Voor toegang tot het netwerk betaalt hij jaarlijks 195 euro abonnementskosten. Bij eventuele schade aan de apparatuur zorgt AgroExact dat die hersteld wordt. ‘Dit jaar ben ik toevallig met de spuitmachine tegen de meetpaal aan gereden. Toen was de windsnelheidsmeter in drie stukken en dat hebben ze binnen een week weer hersteld, hele snelle service dus.’


Kijk voor meer informatie op agroexact.nl

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het...

Lees verder »

Meer van AgroExact

Lees ook

Meer artikelen van AgroExact »

Artikelen over AgroExact