'Sinds de komst van het weerstation hebben we veel minder verloren uren'

Met een deel van zijn landbouwgrond op 55 kilometer van zijn bedrijf, is het weerstation-netwerk van AgroExact een uitkomst voor Marijn Vermuë, akkerbouwer uit Werkendam.

%27Sinds+de+komst+van+het+weerstation+hebben+we+veel+minder+verloren+uren%27
AgroExact
© David Hilberink

Met een regenmeter weet je nooit precies wanneer de regen gevallen is. Dat kan 's ochtends zijn, maar ook de avond ervoor. En daarom zijn de weerstations van AgroExact zo onmisbaar voor akkerbouwer Marijn Vermuë. Sinds twee jaar meet deze de exacte hoeveelheid neerslag op zijn perceel 55 kilometer verderop.

'Vroeger reden we erheen en dan waren de omstandigheden soms anders dan we verwachtten aan te treffen. De bodem was bijvoorbeeld te nat, waardoor we niet konden beginnen met de geplande werkzaamheden. Nu kijken we van tevoren en weten we precies wat het juiste moment is om te gaan. Dat bespaart ons veel tijd.'

De weerstations van AgroExact zijn niet in eigendom van de agrariërs. Dat maakt het systeem volgens Vermuë toegankelijk en bovendien betaalbaar: 'AgroExact plaatst de palen. Vervolgens sluit je een abonnement af waarmee je toegang krijgt tot de meetgegevens van een aantal palen. De buurman heeft ook een weerstation en we delen een netwerk. Zijn bedrijf ligt op nog geen 150 meter van het onze, dus ook die gegevens zijn voor ons heel waardevol.'

Door het weerstation kunnen we nu ook op het afgelegen perceel uien verbouwen.

Marijn Vermuë, akkerbouwer uit Werkendam

Samen met zijn vader runt Vermuë een akkerbouwbedrijf in de Biesbosch. Ze telen onder andere tarwe, suikerbieten, aardappelen en uien. Die laatste twee kunnen sinds de komst van het weerstation ook op het afgelegen perceel worden verbouwd.

'Eerder deden we dat niet. We verbouwden er makkelijker te telen gewassen als tarwe; als het droog is, dan is het al snel goed. Maar bij uien komt het heel precies. Die kun je bijvoorbeeld slechts een korte periode met gewasbeschermingsmiddelen behandelen. Daarom is het extra belangrijk te weten wat binnen die periode het optimale moment is', vertelt Vermuë.'Veel bodemherbicides werken het mooist als de grond net vochtig is. Met het weerstation kun je dat heel precies bepalen. Heeft het net 10 millimeter geregend, dan kun je pas een dag later op z'n vroegst aan de slag. Heeft het 3 millimeter geregend dan is het land over een paar uur precies geschikt om te behandelen. Vroeger konden we dat niet zo nauwkeurig bepalen. En als de grond te droog is, dan werken veel middelen minder en komt er ondanks de behandeling veel onkruid op. Terwijl je wel kosten hebt gemaakt. '

Op die manier bespaart het weerstation Vermuë niet alleen tijd, maar ook geld. De weerhistorie is dan ook de pagina die hij het meest gebruikt in de app die is gekoppeld aan het weerstation. Op basis van de objectieve meetgegevens van de afgelopen dagen of zelfs weken, kan hij keuzes maken. Of zijn opbrengst daardoor ook daadwerkelijk omhoog gaat weet Vermuë niet. Wel kan hij zijn arbeid sturen: 'Sinds de komst van het weerstation hebben we veel minder verloren uren.'


Kijk voor meer informatie op agroexact.nl

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het...

Lees verder »

Meer van AgroExact

Lees ook

Meer artikelen van AgroExact »

Artikelen over AgroExact