Vertrouwen op de bodemvochtsensoren van AgroExact

Drie jaar geleden plaatste akkerbouwer Arjan de Graaf weerstations van AgroExact die hij een jaar later uitbreidde met bodemvochtsensoren. Met twee hele droge zomers achter de rug en beperkte beregeningsmogelijkheden is de informatie van bodemvochtsensoren heel welkom.

Vertrouwen+op+de+bodemvochtsensoren+van+AgroExact
AgroExact
© David Hilberink

Arjan de Graaf, akkerbouwer in Dussen, heeft de aardappeloogst net achter de rug. Een prima opbrengst dit jaar, helemaal gezien de weersomstandigheden van het voorjaar en de zomer: droog.

Mede dankzij de informatie van de weerstations en bodemvochtsensoren kan hij de beregeningsmomenten optimaliseren. 'Hierdoor kunnen we de machines zo efficiënt mogelijk inzetten. Bovendien, beregenen kost ook geld. Soms zou ik zelf al eerder beginnen maar dan zie ik via de app dat je het beregenen nog een week kunt uitstellen. Zo bespaar je op de kosten.'

Op 140 hectare kleigrond teelt De Graaf aardappels, uien, bieten graan, graszaad en vezelvlas. Hij had al diverse weerstations en systemen geprobeerd toen hij door AgroExact werd benaderd om mee te doen aan een pilot. Dat beviel goed. 'De eerste zomer moest ik nog leren vertrouwen op de sensoren', vertelt hij eerlijk. 'Dan staat er misschien dat de bodem nog genoeg vocht heeft, maar is dat ook echt zo?' Het tweede jaar durfde hij door zijn ervaring nog meer op de gegevens te vertrouwen.

Wij agrariërs gaan niet klakkeloos met water om maar zijn er heel bewust en efficiënt mee bezig.

Arjan de Graaf, akkerbouwer in Dussen

In een grafiek op de app - gekoppeld aan het weerstation en de bodemvochtsensoren - krijgt hij vier lijnen te zien in kleuren van groen naar rood. Die staan voor optimaal, sub-optimaal, nu beregenen en kritiek. 'Je weet precies hoe de toestand in de grond is en leest direct het advies af. Of je nu direct moet beregenen of dat je bijvoorbeeld nog een bui kunt afwachten.'Voorheen gebruikte De Graaf vooral zijn eigen kennis en 'boerenverstand' om te bepalen wanneer hij ging beregenen: 'Vooral aardappels en uien vragen om intensieve beregening in droge tijden. In de zomer, tijdens de maximale groei van de plant wanneer er al veel blad is, verdampt al het vocht direct als het buiten dertig graden is.'

Natuurlijk gebruikt hij zijn kennis nog steeds maar nu met wat extra hulp: 'Het helpt bij het creëren van optimale groeiomstandigheden.'

Wat De Graaf ook prettig vindt: 'De jongens van AgroExact denken ook mee. Tijdens de pilotfase werd er goed geluisterd, in kaart gebracht wat de knelpunten zijn en de behoeften. Op basis daarvan zijn nog aanpassingen gedaan. Van de weergave in de app tot een verbeterde handleiding voor hoe je de sensor plaatst, want ieder gewas heeft zijn eigen diepte.'

'Ik zou het agrariërs zeker aanraden', besluit De Graaf. 'Het gebruik van water is een hot item in Nederland. Je moet efficiënt met water omgaan. Dat is goed voor je eigen portemonnee en het geeft ook een goed signaal aan de samenleving. Wij agrariërs gaan niet klakkeloos met water om maar zijn er heel bewust en efficiënt mee bezig.'

Kijk voor meer informatie op agroexact.nl


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het...

Lees verder »

Meer van AgroExact

Lees ook

Meer artikelen van AgroExact »

Artikelen over AgroExact