NPPL vergelijkt in proef negen bodemvochtsensoren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Aeres Hogeschool Dronten zijn op 3 mei gestart met een vergelijkingstest van negen verschillende bodemvochtsensoren. Dat onderzoek doen ze voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

NPPL+vergelijkt+in+proef+negen+bodemvochtsensoren
© NPPL

De tests worden uitgevoerd op een twee aardappelpercelen met zandgrond en kleigrond. Voor het onderzoek hebben zich inmiddels negen bekende leveranciers aangemeld: Dacom, Sensoterra, Agrometius, RMA, Aquafeed, Farm21, Estede, AgroExact en Quantified. De geleverde sensoren zijn allemaal per direct inzetbaar voor de praktijk.

Bodemvochtsensoren kunnen het vochtgehalte in de bodem meten. Telers gebruiken die informatie bijvoorbeeld om een inschatting te maken van de vochtigheid van de grond die wordt gebruikt. De data worden ingezet als onderbouwing van de adviezen voor beregening en zijn daarmee belangrijk voor precisielandbouw.


Welke verschillen

Voor de test zijn twee proefpercelen aangewezen. Eén zandgrondperceel van UniFarm in het Gelderse Wageningen en een perceel van Aeres Dronten in Flevoland met kleigrond. Op beide percelen wordt een normale situatie nagebootst. In het uiteindelijke verslag beschrijven de onderzoekers onder meer welke verschillen er zijn tussen de bodemvochtsensoren. Die worden allemaal vergeleken met de waardes uit de vochtbepaling van grondmonsters.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer