Preitelers hoefden dankzij facelia nauwelijks te spuiten tegen trips

De Brabantse preitelers Adrie van Aert in Ossendrecht en Martijn Hendrickx in Woensdrecht hebben in 2023 niet of nauwelijks hoeven spuiten tegen trips. De ondernemers hadden bankerplanten ingezet om zo diverse natuurlijke vijanden aan te trekken. Na één teeltseizoen experimenteren, lijkt facelia de beste keuze.

Preitelers+hoefden+dankzij+facelia+nauwelijks+te+spuiten+tegen+trips
© Jorg Tönjes

Gangbare gewasbeschermingsmiddelen tegen (tabak)trips verliezen hun toelating of hun werking door het doorbreken van resistenties. Preitelers moeten daarom op zoek naar alternatieve bestrijdingsmethoden om trips de baas te zijn.

Van Aert en Hendrickx gebruikten in groeiseizoen 2023 diverse bankerplanten voor de bestrijding van trips. De preitelers kwamen tot de conclusie dat facelia daarin een goede keuze biedt. Volgens Schoon Water voor Brabant is facelia zeer nachtvorstgevoelig, waardoor deze doodvriest in de winter en er 'schoon' kan worden gestart in het nieuwe seizoen.

'Het heeft een hoge aantrekkingskracht van nuttige (bodem)insecten, zoals kortschildkevers en gaasvliegen. Deze insecten zorgen voor een natuurlijke bestrijding van de trips. Bovendien trekt facelia tijdens de bloei veel bestuivers aan.'


Facelia als voorvrucht

Hendrickx zaaide facelia als voorvrucht over het hele perceel. Op 19 april reed de ondernemer runderstalmest uit en de dag erna spitte hij het perceel en ging de facelia de grond in. De groenbemester kwam mooi tot bloei en op 26 juni is de facelia geklepeld en ingewerkt. Volgens Hendrickx was dat iets aan de late kant. 'Het beste is om zo'n zeven tot tien dagen na bloei te klepelen om nakiemers in het volggewas te voorkomen.'


Collega-preiteler Van Aert deed het anders. Hij heeft om de 16 meter twee stroken met facelia ingezaaid tussen de prei. Bij hem stond herfstprei in mei-juni en bij Hendrickx stond late prei die eind juli geplant is.

Op de percelen van Hendrickx en Van Aert zijn verschillende tellingen uitgevoerd. Meerdere keren is visueel gescout op de aanwezigheid van trips. Daarnaast zijn er monsters genomen van trips en natuurlijke vijanden in prei en monsters van trips en nuttige en overige beestjes in de bodem. Dit is gedaan in de facelia, naast de facelia (in de prei) en midden in de prei.

De Brabanders nemen deel aan het project Schoon Water voor Brabant. Dit is een stimuleringsproject om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Initiatiefnemers zijn provincie Noord-Brabant, Brabant Water, ZLTO, stichting Duinboeren en de Brabantse waterschappen. De uitvoering is in handen van CLM Onderzoek en Advies, Delphy en EcoConsult.


Niet gespoten

In het eerste jaar van het experiment heeft Hendrickx niet gespoten tegen trips op het proefperceel. Wel stond daar late prei, waar doorgaans minder tripsschade in komt te zitten. Van Aert spoot het gewas één keer met Tracer.

De proef wordt voor komend seizoen vervolgt bij meerdere telers. 'Eén jaar is geen jaar', zegt Guido Sterk van IPM, die het project begeleidt. 'We hebben kilo's kwaliteitoogst nodig, geen kilo's natuurlijke vijanden in ons gewas.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer