Geen verboden residu op Nederlandse planten in tuincentra

Tuinplanten die zijn gekweekt op Nederlandse bedrijven, bevatten geen residu meer van gewasbeschermingsmiddelen die niet zijn toegelaten. Dit blijkt uit onderzoek dat Tuinbranche Nederland heeft laten uitvoeren door CLM samen met Natuur & Milieu.

Geen+verboden+residu+op+Nederlandse+planten+in+tuincentra
© William Hoogteyling

Volgens Tuinbranche Nederland is ten opzichte van voorgaande jaren een verbetering zichtbaar. Het is positief dat er voor het eerst geen resten van verboden middelen zijn vastgesteld op Nederlandse planten. Wel constateren de onderzoekers dat ten aanzien van de residuen meer toezicht nodig is op tuinplanten die in het buitenland worden gekweekt.

De onderzoekers van CLM Onderzoek en Advies hebben bijna honderd planten van acht verschillende tuincentra en kwekers geanalyseerd. De focus van het onderzoek lag op veel verkochte planten als lavendel, rododendron, anjer, hortensia en buxus en planten van een aantal zachtfruitsoorten zoals aardbei en blauwe bes.


Drie middelen per plant

De planten zijn getest op de resten van 750 verschillende gewasbeschermingsmiddelen. In totaal werden 51 daarvan gevonden, met een gemiddelde van bijna drie per plant. Op 15 van de 96 onderzochte planten werden geen restanten van middelen teruggevonden. Dat aandeel is vergelijkbaar met voorgaande jaren.


In tegenstelling tot de Nederlandse planten komen op buitenlandse planten nog wel middelen voor waarvan de tuincentra eerder hebben toegezegd ermee te zullen stoppen. Dit was onder meer het geval bij een kwart van de lavendelplanten en 13 procent van de anjers. Toch is Tuinbranche Nederland over het algemeen tevreden over de inspanningen van kwekers en retailers om de eigen ambitie voor het uitfaseren van gewasbeschermingsmiddelen na te komen.

Vanaf volgend jaar geldt een uitbreiding van deze ambitie. Tuinbranche Nederland wil als koepelorganisatie voor tuincentra met haar leden verregaande afspraken maken om extra stappen te zetten voor een chemievrij aanbod. In deze afspraken gaat het om verminderen van de meest schadelijke middelen, meer inzet van natuurlijke roofvijanden en de opkweek in de buitenlucht om de natuurlijke weerbaarheid te stimuleren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer