Noord-Hollandse fracties: 'Bij Schiphol wordt met twee maten gemeten'

Het bevoegd gezag meet met twee maten als het gaat om het extern salderen van stikstofrechten. Dat stellen BBB, CDA en ChristenUnie in provincie Noord-Holland in een reactie op de opkoop van agrarische bedrijven door Schiphol.

Noord%2DHollandse+fracties%3A+%27Bij+Schiphol+wordt+met+twee+maten+gemeten%27
© Arjen Vos

Tijdens de Statenvergadering in Noord-Holland op maandag 13 mei stelden de partijen vragen over de kwestie aan gedeputeerde Rosan Kocken (GroenLinks). De drie partijen zijn onder meer benieuwd naar de rol van de provincie bij de totstandkoming van de route die Schiphol heeft genomen.

De gedeputeerde geeft aan dat de provincie weinig kan doen. 'U vraagt het aan de verkeerde persoon. Schiphol valt onder het gezag van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die moeten beoordelen of het wel of niet binnen de regels past. Het is niet aan ons om dit te veroordelen of verdedigen.'


Heldere regels

Volgens Kocken laten de provinciale regels bij extern salderen weinig aan duidelijkheid te wensen over. De meeste bedrijven in de provincie vallen onder die regels. 'Die zijn helder: 30 procent wordt afgeroomd en er wordt een additionaliteitstoets gedaan.'


ChristenUnie-Statenlid Michel Klein vindt dat de provincie erg makkelijk over zich heen laat lopen. 'Het gaat hier over onze natuurgebieden en onze boerderijen, waar wij verantwoordelijkheid over hebben. Dan verwacht je toch dat er op z'n minst een telefoontje wordt gepleegd naar het ministerie dat stikstofruimte niet zomaar toegekend moet worden.'

Daarvan is volgens Kocken echter geen sprake. 'Vanuit de provincie brengen we het natuurbelang regelmatig onder de aandact bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ook in dit geval.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer