'Links' wil onderzoek naar gewasbescherming

D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren (PvdD) willen dat het provinciebestuur van Zuid-Holland onderzoek laat uitvoeren naar de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in de provincie. Dat stellen de drie partijen in een serie schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.

%27Links%27+wil+onderzoek+naar+gewasbescherming
© Han Reindsen

Aanleiding voor de vragen is een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de manier waarop Nederland chemische bestrijdingsmiddelen toelaat. Die zou in strijd zijn met de wet. Ook wordt verwezen naar een onderzoek vanuit het Europese project SPRINT, dat aantoont dat er resten van 170 gewasbeschermingsmiddelen in de omgeving, dieren en mensen terug te vinden zijn.

Volgens de Zuid-Hollandse partijen is het 'volstrekt onacceptabel' dat inwoners van provincie Zuid-Holland gezondheidsrisico's lopen door de blootstelling aan residuen van bestrijdingsmiddelen in lucht-, bodem- en stofdeeltjes. Ze vragen het provinciebestuur om maximaal in te zetten op een volledige afbouw van gewasbeschermingsmiddelen. 'Op grond van welke overwegingen vindt u het verantwoord dat inwoners blootgesteld blijven aan gezondheidsrisico's?', staat in de vragen.

Ook zou Gedeputeerde Staten er bij het Rijk op aan moeten dringen voldoende maatregelen te treffen om mensen, dieren en milieu beter te beschermen tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen.


Normoverschrijding

Het hoogheemraadschap van Rijnland, met een werkgebied in Noord- en Zuid-Holland, stelde dat er zorgen zijn over normoverschrijding van gewasbeschermingsmiddelen. Dat houdt in dat er bij het gebruik van de middelen te hoge concentraties in de sloten terechtkomen.

Waar er in 2023 met name in de boom- en bollenteelt een afname werd geconstateerd van het aantal normoverschrijdingen, zijn er in de Bollenstreek in de eerste maanden van dit jaar al net zoveel gemeten als in heel 2023. Ook bij de glastuinbouw zijn in de eerste drie maanden van 2024 normoverschrijdingen waargenomen.

Hoogheemraadschap Rijnland benadrukt dat het gebruik van middelen noodzakelijk is voor de economisch belangrijke sierteeltsector, maar hamert er ook op dat het belangrijk is dat het aantal normoverschrijdingen daalt. 'Niet alleen voor de verbetering van de waterkwaliteit, maar ook om te voorkomen dat middelen verboden worden en daarmee voor het behoud van een effectief middelenpakket voor agrariërs', aldus het waterschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer