Gevangenis- en taakstraffen voor dumpen afval bij boerenprotest

De rechtbank in Leeuwarden heeft acht verdachten veroordeeld voor het versperren van de A7. Ze hebben daar afval gedumpt en in brand gestoken tijdens een boerenprotest in 2022. Ze krijgen taakstraffen opgelegd die oplopen tot 200 uur. Drie verdachten zijn veroordeeld tot deels voorwaardelijke celstraffen van vier tot acht maanden.

Gevangenis%2D+en+taakstraffen+voor+dumpen+afval+bij+boerenprotest
© Johan Wissink

In de zomer van 2022 werd tijdens boerenprotesten midden in de nacht bij op- en afritten afval gedumpt, zodat het verkeer er niet meer langs kon. Het ging onder meer om asbest, autobanden en zandgrond, waar auto's tegenaan zijn gereden. Bij zowel Frieschepalen in Friesland als bij het Groningse Leek zijn weggebruikers met hoge snelheden tegen het afval gereden.

Een deel van de gedumpte goederen op de snelweg is in brand gestoken. 'Verdachten hebben met hun handelen de wettelijke grenzen fors overschreden', oordeelt de rechtbank. 'Als gevolg van dit handelen zijn levensgevaarlijke situaties in het leven geroepen voor andere nietsvermoedende weggebruikers.' De rechtbank stelt dat het recht op de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie 'nooit een vrijbrief zijn voor het plegen van strafbare feiten'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer