Agent die op boerenzoon schoot trekt hoger beroep in

De politieman die eind vorig jaar werd veroordeeld voor het schieten op de destijds 16-jarige trekkerbestuurder Jouke tijdens een boerenprotest in het Friese Heerenveen, trekt zijn hoger beroep in. Dat heeft zijn advocaat dinsdag via het ANP bekendgemaakt.

Agent+die+op+boerenzoon+schoot+trekt+hoger+beroep+in
© Johan Wissink

De agent, die een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand kreeg, is het nog steeds oneens met zijn veroordeling. Maar hij 'kiest thans voor rust en ziet om die reden af van het doorzetten van hoger beroep', meldt zijn advocaat.

Tijdens de behandeling van de zaak werd de identiteit van de agent afgeschermd omdat hij werd bedreigd, aldus de advocaat. Die bedreigingen hebben 'een zeer grote invloed op het persoonlijke leven van hem en diens familie' gehad. De politieman vindt 'de impact van de gehele strafzaak te groot' om ook nog in hoger beroep te gaan.


Colonne met trekkers

Het incident vond plaats op dinsdagavond 5 juli 2022. De boerenzoon reed in Heerenveen achteraan een colonne met trekkers. Net als bestuurders voor hem besloot hij om politieauto's heen te rijden die de weg blokkeerden. Een agent voelde zich bedreigd en loste een schot op Jouke en zijn trekker. De kogel raakte een deurstijl van de cabine. De hoogste politiechef in de regio concludeerde een paar dagen later dat de politieman een verkeerde inschatting van de situatie maakte.


Aanvankelijk werd de trekkerbestuurder verdacht van poging tot doodslag op de agent. De jongeman zat daarom korte tijd vast. Daags na het voorval werd die verdenking ingetrokken. Het voorval was door omstanders gefilmd. Daarop was te zien dat hij niet richting de agenten stuurde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer