Champost zuivert schadelijke stoffen uit water

Het is mogelijk water te zuiveren met champost. Dat tonen Utrechtse onderzoekers aan in een onderzoek waarover ze hebben gepubliceerd in het vakblad Applied Microbiology and Biotechnology. Champost is daarmee een veelbelovend alternatief voor bestaande technieken om water te zuiveren.

Champost+zuivert+schadelijke+stoffen+uit+water
© Dingemanse Anton

Uit het onderzoek blijkt dat het substraat onder meer de concentraties van gewasbeschermingsmiddelen en medicijnen in vervuild water verlaagd. Tuinders telen champignons op gecomposteerde en gesteriliseerde paardenmest. Graankorrels die vol zitten met de schimmel worden gemengd met de compost, waarna in de compost een netwerk van schimmeldraden groeit.

Uit die schimmeldraden ontwikkelen zich uiteindelijk de vruchtlichamen van de schimmel in de vorm van paddenstoelen. De champost die na de kweek van champignons resteert, wordt nu vooral als meststof afgezet.

Schimmels zoals champignons, die van dood plantmateriaal leven, maken enzymen aan om houtstof af te breken. Deze enzymen zijn niet specifiek. Het was dan ook al bekend dat ze ook andere stoffen dan alleen houtstof afbreken, meldt Universiteit Utrecht.


Effectiviteit champost

De Utrechtse onderzoekers voegden in een proef acht stoffen aan het water toe om de effectiviteit van het champignonsubstraat te testen. Vervolgens mixten ze het vervuilde water met champost. Na twee tot zeven dagen bleken de concentraties van de stoffen veranderd. Afhankelijk van de stof was 10 tot 90 procent uit het water verwijderd.


Uit een andere test bleek dat enzymen die in schimmeldraden zitten en niet worden uitgescheiden ook een rol spelen. Dit zijn bacteriën die blijven vastzitten aan de compost. Daarbij lijkt een chemische reactie die in de champost plaatsvindt een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verwijdering van de stoffen. Tot slot toonden de onderzoekers met andere experimenten aan dat champost in staat is water te zuiveren van kleurstoffen en PFAS.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer