Anthuriumkwekerij Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2024

Voor hun inzet op volledige biologische gewasbescherming en veenvrij telen is anthuriumkwekerij Stolk Brothers in Bergschenhoek uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. De themaprijs 'Circulair Ondernemen' gaat naar het bedrijf Oesterzwammerij in Bloemendaal.

Anthuriumkwekerij+Stolk+Brothers+wint+Tuinbouw+Ondernemersprijs+2024
© Fotostudio Vlekke

Tijdens een bijeenkomst eerder vandaag werden de prijzen uitgereikt door Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), en voormalig astronaut André Kuipers.

De Tuinbouw Ondernemersprijs bestaat sinds 1986. Vanuit een stichting wordt de prijs ondersteund door partners Innovatiefonds Hagelunie/Interpolis, Rabobank, FloraHolland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van LNV. En dit jaar ook door mede-organisator Greenport Aalsmeer.

Stolk Brothers is een hypermoderne anthuriumkwekerij. Het familiebedrijf, met de broers David en Pieter Stolk als vierde generatie, bestaat bijna 100 jaar en belevert exclusieve anthuriums in het topsegment. Volgens de jury toont Stolk Brothers lef door vroeg in te spelen op veenvrij uitleveren.

Verder maakt het bedrijf in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek gebruik van verschillende biologische toepassingen in de teelt. Door recente investeringen is de bedrijfsstructuur klaargemaakt voor aansluiting op collectieve duurzame warmte. Door middel van biodiversiteitsproeven rond de kas wordt nieuwe kennis ontwikkeld en de omgeving betrokken.


Teelt op koffieprut

De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij in het Noord-Hollandse Bloemendaal en teelt oesterzwammen op koffieprut. Volgens de jury laat het bedrijf zien dat het bij circulair om een andere manier van denken gaat. Ofwel meerwaarde halen uit reststromen en deze weer als grondstof gebruiken voor hogere waarde. Oesterzwammerij is een reproduceerbaar initiatief, waarbij de oesterzwammen een alternatief zijn voor het eten van vlees.


Het team van Oesterzwammerij wint de Themaprijs Circulair Ondernemen uit handen van Gido Oude Kotte (r) en André Kuipers.
Het team van Oesterzwammerij wint de Themaprijs Circulair Ondernemen uit handen van Gido Oude Kotte (r) en André Kuipers. © Fotostudio Vlekke

In zijn keynote speech stelde André Kuipers dat de tuinbouw een inspiratiebron is voor andere sectoren. Hij vergelijkt de aarde met een ruimteschip, als een geïsoleerd gegeven met een gesloten kringloop waarin grondstoffen hun waarde niet verliezen. 'Als we daarin hernieuwbare energie inzetten, spreek je van een circulair systeem dat onuitputbaar is. De tuinbouwsector maakt hier al enorme stappen in en zal als een van de eerste sectoren circulair zijn.'


Tuinbouw hoort bij Nederland

Van den Berg ging in op de transitie van het landelijk gebied en de grote veranderingen die dat vraagt ook binnen de tuinbouw. Toch benadrukt hij dat de tuinbouw bij Nederland hoort. 'Ik zet mij dan ook graag in om tuinbouwondernemers vlot te ondersteunen met een gedegen beleid om zo samen naar een duurzame en toekomstbestendige Nederlandse tuinbouwsector toe te werken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer