LTO-vakgroep: houd champost buiten mestwetgeving

De LTO-vakgroep Paddenstoelen roept de overheid op om champost buiten de mestwetgeving te houden. 'Wij pleiten ervoor om champost in de regelgeving aan te merken als bodemverbeteraar.'

LTO%2Dvakgroep%3A+houd+champost+buiten+mestwetgeving
© Dingemanse Anton

Nu gelden voor de reststroom van de champignonteelt dezelfde aanvoernormen als voor dierlijke mest. Volgens vakgroepvoorzitter Tom van Wijk lijkt het erop dat champignontelers de dupe worden van de afzetproblemen in de veehouderijsectoren.

'De kosten om champost af te voeren lopen enorm op. Terwijl dit gecomposteerde mest betreft met daarin nauwelijks mineralen die kunnen uitspoelen en voor 80 tot 90 procent bestaat uit tweedehands stro van paardenmest. Wij pleiten ervoor om champost in de regelgeving aan te merken als bodemverbeteraar, waarbij de aanvoernormen en werkingscoëfficiënt gelijkgesteld worden aan die van compost.'


Brief naar ministerie

Van Wijk vertelt dat de vakgroep een brief met bijgaand verzoek gaat sturen naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij hoopt op een positief resultaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan start de vakgroep een lobby om via de politieke partijen alsnog het gewenste doel te bereiken.

'Dat is nodig, want we dreigen nu onder te sneeuwen in het mestgeweld', verklaart Van Wijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer