'Ctgb mag in middelenbeoordeling afwijken van andere landen'

Het oordeel van het Europees Hof van Justitie (EU-hof) lijkt de nationale beoordelingsautoriteit van gewasbeschermingsmiddelen meer ruimte te geven om af te wijken van de beoordelend lidstaat in de Europese Unie.

%27Ctgb+mag+in+middelenbeoordeling+afwijken+van+andere+landen%27
© Nieuwe Oogst

Dat laat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) weten in een reactie op een uitspraak van het EU-hof. Die stelde vorige week dat de manier waarop Nederland de toelating van middelen uitvoert, in strijd is met de wet.

Het EU-hof publiceerde op 25 april zijn uitspraak op enkele vragen naar de juiste interpretatie van bepalingen uit de Europese Gewasbeschermingsmiddelenverordening. De vragen werden gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in drie zaken tussen een ngo en het Ctgb.

De vragen gaan over de optie om af te wijken van een beoordeling die eerder door een andere lidstaat is gedaan en over de noodzaak om het risico op hormoonverstoring niet alleen te beoordelen bij een werkzame stof, maar ook bij een middelaanvraag. 'Het oordeel van het EU-hof lijkt de nationale beoordelingsautoriteit meer ruimte te geven om af te wijken van de beoordelend lidstaat in de EU', stelt het Ctgb.


Ongewenste effecten

Daarnaast oordeelt het EU-hof dat de nationale beoordelingsautoriteiten bij de beoordeling van een middel moeten kijken naar de ongewenste effecten die hormoonontregelende eigenschappen van de werkzame stof in dat middel zouden kunnen hebben. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van op dat moment beschikbare, relevante en betrouwbare wetenschappelijke en technische kennis.


Het Ctgb laat weten momenteel de complexe uitspraak van het EU-hof te bestuderen voor een nauwkeurigere duiding van de betekenis voor de middelbeoordeling. Volgens het Ctgb helpt de uitspraak van het EU-hof de Europese beoordelingsautoriteiten om de vereisten uit de gewasbeschermingsmiddelenverordening goed te interpreteren.

Omdat het oordeel van het EU-hof geldt voor alle Europese beoordelingsautoriteiten, moet op Europees niveau verder invulling worden gegeven aan de conclusies van het EU-hof. Het Ctgb gaat dit proces nauwlettend volgen en bijdragen aan de uitwerking.

Ook wacht de toelatingsinstantie het oordeel van het CBb in de drie lopende zaken af. 'Een eerste analyse laat al wel zien dat de uitleg van het EU-hof waarschijnlijk meer werk gaat opleveren voor de nationale beoordelingsautoriteiten van gewasbeschermingsmiddelen', stelt het Ctgb.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
  • Zondag
    19° / 12°
    20 %
Meer weer