Interreg-project Omelette zet in op langere levensduur legkip

Het langer houden van legkippen met behoud van dierenwelzijn en diergezondheid in combinatie met een gegarandeerd rendement. Dat is de insteek van het project Omelette in het kader van Europese Territoriale Samenwerking (interreg) vanuit de EU. Het gaat om een samenwerking tussen Frankrijk, Nederland, België en Zwitserland.

Interreg%2Dproject+Omelette+zet+in+op+langere+levensduur+legkip
© Twan Wiermans

De afgelopen week was de kick-off van dit project bij de Vencomatic Campus in het Brabantse Eersel. Het project loopt officieel van 2023 tot en met 2028, en heeft een begroting van 6,3 miljoen euro. Hiervan wordt bijna 3,7 miljoen bijgedragen vanuit de EU.

De initiatiefnemers vinden het voor een toekomstbestendige, veerkrachtige en duurzame eierproductie noodzakelijk om de levensduur te verlengen in combinatie met een goede diergezondheid en dierenwelzijn. Vanuit Nederland zijn HATO Agricultural Lighting en de Vencomatic Group bij Omelette aangesloten.

Voor de realisatie van dit doel wordt gebruik gemaakt van artificiële intelligentie om de dieren zowel individueel als de hele koppel te monitoren. Verder wordt de kennis die in deze landen aanwezig is, gebundeld.


Actieplan

Het project wil zo komen tot een grensoverschrijdend actieplan voor een langere levensduur van de kippen. Dit plan wordt gedemonstreerd op een aantal proefboerderijen in de deelnemende landen. Ook worden ondernemers en belanghebbenden ondersteund bij het toepassen van deze duurzamere manier van pluimvee houden.

Verder moet het project de kloof tussen pluimveehouders en lokale overheden en consumenten verkleinen. Hiervoor worden campagnes ingezet rond de herkomst van het ei en uitdagingen in de sector en stappen die al zijn gezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer