Zorgen over beschikbaarheid uitgangsmateriaal, groente en fruit

LTO Nederland maakt zich grote zorgen over de consequenties van voorgestelde Europese regelgeving over het in de handel brengen van zaden, groenteplanten, fruitbomen en pootaardappelen. Volgens de belangenbehartiger hebben de zogeheten PRM- en FRM-verordening grote gevolgen voor de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal en het assortiment van groente en fruit in de schappen.

Zorgen+over+beschikbaarheid+uitgangsmateriaal%2C+groente+en+fruit
© Sytsma Photography Burt

Het Europees Parlement stemt volgende week over deze regelgeving. Zoals het nu voorligt, werkt het voorstel volgens LTO Nederland averechts op het beoogde doel van vereenvoudiging en verduurzaming. De organisatie roept op tot aanpassing van het voorstel en op die manier de fundamentele gebreken op te lossen en nieuwe regelgeving werkbaar te maken voor de praktijk.

Lukt dit niet, dan is het voorgestelde beleid in de ogen van LTO Nederland onuitvoerbaar en moet het voorstel terug naar de tekentafel.

Nieuwe duurzaamheidsverplichtingen in het voorstel werpen een extra drempel op bij veredelaars om voor nieuwe rassen een registratie aan te vragen. Als gevolg daarvan komen er minder en vertraagd nieuwe rassen op de markt. Daarmee werkt de wetgeving averechts: 'Voor de verdere verduurzaming van teelten is snelle toegang tot nieuwe rassen en een grote variatie aan beschikbare rassen juist cruciaal.'


Specialties

'Groenten en fruit kennen vele marktsegmenten waar het voorgestelde beleid aan voorbij gaat. Daarmee is de kans groot dat voor specialties, zoals cherrytomaten of Romanesco bloemkool, op termijn geen nieuwe rassen meer op de markt komen', uit LTO Nederland de zorgen.

Ook werpt de nieuwe regelgeving een extra drempel op voor de import van zaden en groenteplanten van buiten de Europese Unie. Dat raakt onder meer preitelers en aardbeientelers, die veel plantmateriaal uit Marokko importeren.

Daarnaast heeft LTO Nederland zorgen over de vrijheden die de Europese Commissie en de landbouwcommissie van het Europees Parlement voorstelt, waardoor er meer ruimte ontstaat voor niet-gecertificeerde handelsstromen en leidt tot fytosanitaire risico's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer