Adema: 'Derogatievrije zone kan door Europese afspraken niet kleiner'

De derogatievrije zone van 250 meter rondom Natura 2000-gebieden kan niet krimpen naar maximaal 100 meter. Dat stelt demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in reactie op een door de Tweede Kamer aangenomen motie van Eline Vedder (CDA).

Adema%3A+%27Derogatievrije+zone+kan+door+Europese+afspraken+niet+kleiner%27
© Dirk Hol

De Tweede Kamer wilde met de motie het beschikbare areaal voor mestplaatsing vergroten. Maar volgens Adema betekent dit dat wordt afgeweken van afspraken die hierover zijn gemaakt met de Europese Commissie. De derogatievrije zone is onderdeel van een bindende bepaling in de derogatiebeschikking.

Hiervan afwijken heeft grote gevolgen, stelt de minister. 'Hiermee zou de gehele derogatiebeschikking op het spel worden gezet. Dit kan zelfs betekenen dat Nederland geen gebruik meer kan maken van de begunstigende voorwaarden ervan en per direct al zou moeten terugvallen op 170 kilo dierlijke mest per hectare. Ik kan dan ook geen uitvoering geven aan het verzoek van de motie.'


De bufferzone van 250 meter is tot stand gekomen in samenspraak met Wageningen Environmental Research, legt Adema uit. 'Wageningen Environmental Research geeft bij de onderbouwing van de keuze voor 250 meter aan dat bij een dergelijke zone de depositie van ammoniak die direct buiten de bufferzone wordt geëmitteerd klein is, terwijl direct aan Natura 2000-gebieden grenzende percelen bijna altijd tot de derogatievrije zone worden gerekend.'

Adema stelt dat wanneer gekozen zou worden voor een afstand van 100 meter, in combinatie met de voorwaarde dat minimaal 50 procent van een perceel binnen deze zone moet liggen, meer direct aan Natura 2000-gebieden aangrenzende percelen niet binnen de derogatievrije zone vallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer