LTO onderzoekt mestproblematiek onder melkveehouders

LTO Nederland doet via een enquête onderzoek naar de mestproblematiek waarmee de melkveehouderij te maken heeft. De belangenorganisatie wil breder inzicht krijgen in de uitdagingen waar melkveehouders mee te maken hebben.

LTO+onderzoekt+mestproblematiek+onder+melkveehouders
© Twan Wiermans

Door het vervallen van de derogatie, de introductie van bufferstroken en de aanwijzing van extra met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) lopen de kosten voor melkveehouders snel op. Meer bedrijven moeten mest afvoeren, tegen hogere kosten. Er is minder plaatsingsruimte. Volgens de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland voltrekt zich een ramp in de melkveehouderij.

De zuivelsector heeft zich uitgesproken voor extra maatregelen die nodig zijn om een ramp in de sector te voorkomen. Dat plan bestaat uit vier elementen: een permanente graslandderogatie, erkenning van renure als kunstmestvervanger, de herziening van de bufferstroken tot maximaal 0,5 meter op grasland en het blijven inzetten op vrijwillige stoppersregelingen.


Hulp nodig

Om de problematiek in kaart te brengen, heeft LTO Melkveehouderij een enquête opgesteld. 'We hebben de hulp nodig van u als melkveehouder om een breder inzicht te krijgen waarmee we de grote uitdagingen duidelijk kunnen maken in de politiek', meldt LTO.


In de enquête wordt onder meer gevraagd naar het type bedrijf, wat de kosten zijn voor mestafzet en of melkveehouders problemen ondervinden om de mest kwijt te raken. Ook vraagt LTO naar de indirecte gevolgen van het beleid, bijvoorbeeld of melkveehouders door de maatregelen zich genoodzaakt voelen te stoppen met hun bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer