Eiwitboeren van Nederland en HAK slaan handen ineen

Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland en conservenfabrikant HAK hebben besloten samen te werken aan de toekomst van plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem. Uit gesprekken tussen beide partijen blijkt dat ze dezelfde visie delen als het gaat om waardecreatie van eiwitgewassen.

Eiwitboeren+van+Nederland+en+HAK+slaan+handen+ineen
© Job Hiddink

Eiwitboeren van Nederland deed eind maart een oproep voor een eigen prijsnotering voor peulvruchten, omdat telers van onder meer kidneybonen, bruine bonen en kapucijners met flinke prijsverlagingen worden geconfronteerd.

Volgens de producentenorganisatie verschuilen veel afnemers zich achter de wereldwijde graanprijs en laten de prijsvorming van peulvruchten van Nederlandse bodem hierdoor bepalen. 'Dat is onterecht', stelde Eiwitboeren van Nederland. 'Een graankorrel is geen kidneyboon. Deze gewassen mogen onder geen beding in de slipstream van dalende graanprijzen worden meegezogen.'


Verrassend en niet herkenbaar

De dalende prijspercentages voor peulvruchten die Eiwitboeren van Nederland toen noemde, waren voor HAK verrassend en niet herkenbaar. In een constructief gesprek hebben Eiwitboeren van Nederland en HAK gesproken over de verdere ontwikkeling van de Nederlandse peulvruchtenteelt. Beide partijen delen dezelfde waardegedreven visie en hebben daarom besloten samen te werken. Daarbij verkennen zij ook een toekomstige manier van samenwerking in een zo kort mogelijke keten.


HAK beschouwt de peulvruchtenteelt als essentieel voor de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van de Nederlandse landbouw en staat daarom achter een aantrekkelijk verdienmodel voor lokale telers. Omdat peulvruchten ook bijdragen aan een toename van de biodiversiteit, een beperking van de CO2-uitstoot en een reductie van de stikstofinput, vindt de conservenfabrikant dat deze fundamentele bijdrage aan duurzaamheid een passende prijsvorming rechtvaardigt.

Tot slot vindt Eiwitboeren van Nederland dat subsidies uit de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn bedoeld voor boeren die duurzaamheidsinspanningen daarvoor leveren. Naast de koppeling met de wereldwijde graanprijs voor de prijsvorming van peulvruchten verneemt de producentenorganisatie elders uit de markt dat in de plantaardige eiwitten deze GLB-subsidies niet direct ten goede komen aan boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer