'Teelt van peulvruchten moet veel aantrekkelijker worden voor boeren'

Programmamanager Stacy Pyett van Proteins for Life bij Wageningen University & Research (WUR) stelt dat de teelt van peulvruchten veel aantrekkelijker moet worden voor boeren. Ze ziet perspectief voor uitbreiding van het areaal tuinbonen, gele erwten, soja en lupine.

%27Teelt+van+peulvruchten+moet+veel+aantrekkelijker+worden+voor+boeren%27
© Job Hiddink

'De opbrengst van deze gewassen blijft achter', geeft Pyett aan. 'Zo is de teelt van tuinbonen pas rendabel bij een opbrengst van 7 à 8 ton per hectare. Dat haalt maar een klein deel van de telers. Veel boeren komen niet verder dan 5 ton per hectare.’

Momenteel is minder dan 1 procent van het landbouwoppervlak in Nederland bestemd voor de teelt van peulvruchten. Dat komt neer op zo’n 25.000 hectare. Pyett zegt dat de rassen die hier worden geteeld nog onvoldoende zijn aangepast aan het klimaat en de bodem in Nederland. ‘De veredeling van peulvruchten staat zo goed als stil. Dat speelt ook bij sojabonen.’


Gele erwt geschikt gewas

Een geschikt gewas is volgens de programmamanager van Proteins for Life de gele erwt. Dit gewas wordt op grote schaal in Frankrijk en Duitsland geteeld. ‘Gele erwt is de meestgebruikte peulvrucht in de voedselproductie en het gewas is te veredelen voor een betere opbrengst in de Nederlandse grond’, zegt Pyett. Ze ziet ook voor soja, lupine en tuinbonen kansen voor grootschalige teelt in Nederland.


‘Maar dat kost wel veel tijd en geld. Een veredelingsprogramma duurt meestal acht tot twaalf jaar. Voor lupine zit de veredeling nog in de startfase, dus die tijd hebben we wel nodig. Bij tuinbonen zijn we al op de helft, dus dat kan sneller klaar zijn’, belooft de WUR-programmamanager. ‘Veredelaars moeten niet alleen kijken naar de kilo-opbrengsten. Ze moeten ook oog hebben voor de wensen van de voedingsindustrie, bijvoorbeeld wat betreft verwerkingsmogelijkheden en smaak.’

Maar hoe kan de peulvruchtenteelt dan aantrekkelijker worden voor boeren? Pyett: ‘Als de vraag naar peulvruchten bij consumenten toeneemt, zal ook de afzetmarkt voor Nederlandse boeren meegroeien. Als zij dan goed aangepaste gewassen hebben om aan de vraag te voldoen, wordt het voor hen interessant om over te stappen.’

In onderstaande video geven Pyett en lupineteler André Jurrius uitleg over lupine. Zij vertellen onder meer welke voordelen dit vlinderbloemige gewas heeft.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer