Aeres start opleiding voor 'techneuten met voeten in de klei'

Aeres Hogeschool Dronten begint een nieuwe studie: Agrotechniek & Engineering. Tijdens deze hbo-studie verdiepen studenten zich in werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica en automatisering. Dit combineren zij met kennis over bodem en gewassen.

Aeres+start+opleiding+voor+%27techneuten+met+voeten+in+de+klei%27
© Frits Huiden

Nederlandse constructeurs en fabrikanten zijn toonaangevend, innovatief en vormen een maakindustrie met een wereldwijde afzet. Zij hebben behoefte aan hogeropgeleide techneuten die tegelijk met de voeten in de klei staan, stelt studieleider Ronnie Smits.

Er zijn wel technische opleidingen voor engineering, maar nog niet met een agrolink

Ronnie Smits, Aeres Hogeschool Dronten

Waarom deze studie?

'Er is nog geen echte technische studie voor de agrosector. Er zijn wel technische opleidingen die zich alleen richten op engineering, maar niet waar ook de link met de agrosector wordt gelegd. Echte engineers die begrijpen wat de technieken met de bodem of in een gewas doen.

'Deze studie is ook voor een deel landbouwkundig in relatie tot de techniek. Hierbij ligt de focus op tuin- en akkerbouw. We sluiten niet uit dat we in de toekomst ook andere agrarische richtingen zoals de veehouderij betrekken bij de studie.'


Voorziet de huidige studie Agrotechniek & Management hier niet in?

'Dat is meer een bedrijfskundige studie waar ook de financiële kant wordt belicht. Deze studie loopt goed, maar brengt meer productspecialisten en commerciële mensen voort.

'Bij de vierjarige hbo-studie Agrotechniek & Engineering leren studenten over werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica, precisielandbouw, en ook over kunstmatige intelligentie. Dat speelt een steeds grotere rol in techniek. Daarnaast buigen de studenten zich over groene en maatschappelijke vraagstukken als voedselproductie, energietransitie en de toekomst van gewasbescherming. Daarbij wordt altijd de relatie met techniek gezocht.'


Hoe gaat de studie er praktisch uitzien?

'In het eerste jaar is er kennismaking met de sector en aandacht voor hoe iets is gemaakt en waarom. De lessen gaan met de seizoenen van het jaar mee. Rond februari gaan we in op grondbewerking, in april op bemesten en zaaien, daarna gewasbescherming en in het najaar de oogst. In de winter kijken we juist naar transport, techniek rond opslag, selectie van producten en verwerking. Daarbij begin je al snel met het ontwerpen, produceren en demonstreren van technische oplossingen.

'In het tweede jaar richt de studie zich op aandrijftechniek, productbehandeling, bewaartechniek, elektrische systemen en sensoren en een automatiseringsproject. In het derde jaar lopen studenten zes maanden stage bij een bedrijf met internationale allure.

'Het vierde jaar staat in het teken van robotica en automatisering. De afstudeeropdracht en stage duren zes maanden. Het bedrijfsleven wordt erbij betrokken via gastlessen door mensen uit het werkveld en studieopdrachten.'


Welk beroep kun je gaan doen met deze nieuwe opleiding?

'Onze studenten worden engineer in de agrarische sector. Er is een mogelijkheid tot verbreding of verdieping. Hierin kunnen studenten kiezen wat bij hen past. Bijvoorbeeld werken als ontwerper of manager zijn of aan de slag gaan bij een research- en developmentafdeling van Nederlandse of buitenlandse fabrikanten.

'Het gaat niet alleen om het toepassen van nieuwe technieken, maar ook zorgen dat het te realiseren is. Het zou mooi zijn als we in september met twintig studenten kunnen beginnen. De docenten staan klaar en de faciliteiten zijn er.

'Bij het Agri Innovation Centre in Dronten is de theorie goed in de praktijk te brengen. Hier is alle ruimte om technische oplossingen te realiseren, gebruik te maken van productiemachines en te werken met software voor programmering en pakketten als SolidWorks voor het maken van FEM-krachtberekeningen. Daar is ook gelegenheid om te testen op eigen grond en er zijn opdrachten vanuit het bedrijfsleven uit te werken.

'Voor degenen die een universitaire vervolgstudie willen doen, zoeken we aansluiting bij de opleiding Agrotechnologie van Wageningen University & Research.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    5° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    70 %
Meer weer