Annie Schreijer in het zonnetje gezet bij afscheid van de politiek

Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA, heeft vrijdagavond afscheid van de politiek genomen in haar woonplaats Hengevelde. Ze werd in het bijzijn van familie door diverse CDA-kopstukken feestelijk uitgezwaaid.

Annie+Schreijer+in+het+zonnetje+gezet+bij+afscheid+van+de+politiek
© Léonie Vaarhorst

Voor Schreijer (71) was de cirkel met het slotakkoord in het Overijsselse Hengevelde rond. Haar politieke loopbaan begon als raadslid van de gemeente Ambt Delden, nu Hof van Twente, waartoe Hengevelde behoort. Daarna volgden de Provinciale Staten, de Tweede Kamer en uiteindelijk het Europees Parlement. Zo was ze al met al 35 jaar actief in de politiek voor het CDA, waarvan de afgelopen tien jaar in Brussel. Vooral in de agrarische sector en in haar eigen streek is de Overijsselse populair.

De politieke carrière van Schreijer staat grotendeels in het teken van de landbouw en het platteland. Van 1991 tot 1995 was ze lid van de gemeenteraad in Ambt Delden en van 1995 tot 1998 was ze lid van Provinciale Staten van Overijssel. In die tijd viel Schreijer op door haar inzet voor varkenshouders die onder druk stonden vanwege de varkenspest.

Van 1998 tot 2010 was Schreijer Tweede Kamerlid. Bij haar aantreden in 1998 werd ze met voorkeurstemmen gekozen. Ze maakte onder meer deel uit van vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Ze zette zich ook in voor de culturele en economische versterking van de regio Twente. Al die tijd was de boerderij – haar man en zoon zijn varkenshouders – niet alleen thuisbasis, maar ook de plek waar ze verschillende politici en landbouwministers ontving.


Lijstduwer met voorkeurstemmen

Na een korte periode buiten de politiek deed Schreijer in 2014 als lijstduwer namens het CDA mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ondanks haar lijstduwerschap voerde ze campagne voor zichzelf, kreeg ze voldoende voorkeurstemmen en werd daarmee verkozen. Ook in Brussel was ze lid van de commissie voor Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, de commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling en de commissie Visserij. In deze periode was de politica ook columnist voor Nieuwe Oogst. Ze stelde zich niet herkiesbaar na twee termijnen.

Schreijer is nooit een doorsnee politicus geweest, stelt voorzitter Martin Verbeek van CDA Hof van Twente. 'Ze komt als geen ander op voor het platteland. Dat wordt gewaardeerd, zoals blijkt uit deze volle zaal.' Ook noemt hij haar betrokken en benaderbaar. Andere sprekers waren onder anderen Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, en Maarten Werksma, voorzitter van CDA Overijssel.


Koeien uitdelen

Schreijer had aangekondigd dat ze acht van haar 'koeien' weg zou geven. Deze beelden staan symbool voor haar zorg voor het platteland die ze overdraagt aan de volgende generatie. 'Mijn CDA-koeien. Zorg goed voor ze.' De ontvangers zijn onder anderen Tweede Kamerlid Eline Vedder en de Statenleden Klaas de Lange, Arjan Tolkamp van Gelderland en Willemien Koning van Noord-Holland.

Het slotwoord was aan Schreijer zelf. Ze richtte zich eerst tot haar echtgenoot Jan, al die jaren haar steun, haar toeverlaat en eerste gesprekspartner is. 'Ik was weleens van streek omdat het niet zo liep als ik zou willen. Dan zei Jan: ga zitten, we drinken een borrel en praten erover. Politiek doe je namelijk niet alleen, je doet het samen.'

De boerderij was niet alleen thuisbasis, maar ook de plek waar verschillende landbouwministers werden ontvangen. Zoals CDA-minister Gerrit Braks. 'Belde het ministerie om een afspraak te maken, dan zei Jan: we gaan nu eerst eten, laat ze om half twee maar terugbellen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer