Europese sierteeltketen lanceert verkiezingsmanifest

De sierteeltketen in Europa presenteert zich in een verkiezingsmanifest als groene motor. De boodschap is dat bloemen en planten Europa gezonder, groener en gelukkiger maken.

Europese+sierteeltketen+lanceert+verkiezingsmanifest
© VLAM

Het verkiezingsmanifest is een initiatief van de Europese sierteeltketen verenigd in koepelorganisatie Copa-Cogeca. De aanzet hiertoe is gegeven door Glastuinbouw Nederland en Royal FloraHolland als opmaat naar de Europese Parlementsverkiezingen in juni. Het manifest is deze week in ontvangst genomen door de Europarlementariërs Tom Vandenkendelaere uit België en de Italiaanse Camilla Laureti namens de grootste fracties in het Europees Parlement.

Jean Aerts van Glastuinbouw Nederland is voorzitter van de werkgroep Bloemen en Planten bij Copa-Cogeca. Hij legt uit dat de Europese Unie (EU) vanuit het perspectief van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de sierteelt beschouwt als kleine sector. 'Maar onze sector heeft in diverse lidstaten een groot economisch en maatschappelijk belang. Met dit manifest laten we zien hoe onze gewassen de doelen van de Green Deal dichterbij brengen. Een groener Europa vraagt dus in de toekomst om meer sierteelt.'


Kleinere voetafdruk

Voor de toekomst van de sierteelt roept de keten in het manifest de EU op om in te zetten op het behoud van voldoende en kwalitatief goed gietwater. Ook vraagt de sector om als EU te investeren in de energietransitie en de toelating van groene gewasbescherming te versnellen voor een kleinere voetafdruk.

De Nederlandse glastuinbouw kan zijn klimaatdoelen alleen realiseren als er voldoende alternatieven zijn. Dat vraagt volgens Aerts intensieve samenwerking met de EU. 'Samen staan we voor grote uitdagingen. Dit manifest laat zien hoe de sierteelt hieraan wil werken, zodat we samen met de EU de transitie naar een duurzamer Europa kunnen verwezenlijken. Als telers zetten we hiermee een eerste stap.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer