Geen methaanreductie door smalle weegbree

Smalle weegbree in kruidenrijk grasland leidt niet tot een lagere methaanemissie vanuit de pens van koeien. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Livestock Research na een graasproef. Wel was het lastig om de smalle weegbree in stand te houden en is er mogelijk sprake van selectief grazen.

Geen+methaanreductie+door+smalle+weegbree
© Pixabay

Op Dairy Campus in het Friese Leeuwarden graasden koeien onbeperkt in vier verschillende groepen: twee groepen graasden op stroken met alleen Engels raaigras en twee groepen graasden op stroken met Engels raaigras en smalle weegbree.

In drie periodes van vier weken verzamelde Wageningen Livestock Research gegevens over de enterische methaanemissie met GreenFeeds in de wei. Smalle weegbree verlaagde in deze proef de methaanemissie niet. De methaanemissie was zelfs iets hoger bij de koeien die graasden op smalle weegbree.


Verteerbaarheid

Met een hoger gehalte aan ADL, het deel dat niet verteerbaar is, is de verteerbaarheid, en daardoor ook de passagesnelheid in de pens, lager. Dit kan zorgen voor een hogere methaanemissie.

Wanneer koeien dag en nacht grazen en de groeiomstandigheden voor Engels raaigras gunstig zijn, kan het een uitdaging zijn om smalle weegbree in het grasland te behouden. Het aandeel smalle weegbree in het grasland varieerde tijdens de studie tussen 8 en 25 procent. Mogelijk was dit aandeel te laag om de enterische methaanemissie te verlagen.


Selectief grazen

Ook kan het zijn dat de koeien selectief hebben gegraasd in het kruidenrijke perceel. Daardoor was de daadwerkelijke opname van smalle weegbree lager dan was ingeschat. Bij het inzaaien van smalle weegbree moet rekening worden gehouden met de competitie van snelgroeiende grassen en onkruiden.

Vervolgonderzoek met verschillende hogere aandelen smalle weegbree in het grasland of in het rantsoen op stal kan dan meer inzicht geven in het effect op de enterische methaanemissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer