IRS: houd rekening met slakken bij opkomst suikerbieten

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS adviseert akkerbouwers suikerbieten tot en met het tweebladstadium regelmatig te controleren op aantasting door slakken. Bij schade kunnen slakkenkorrels mogelijk soelaas bieden.

IRS%3A+houd+rekening+met+slakken+bij+opkomst+suikerbieten
© Job Hiddink

Slakkenschade kenmerkt zich door de aanwezigheid van slijmsporen op het bietenperceel. Daarnaast zijn er bij schade grote happen genomen uit bladeren en het bovenste deel van de stengel. Volgens IRS komen slakken vooral voor op percelen op klei- of lössgrond in combinatie met een grof zaaibed, een groenbemester als voorvrucht of waar niet-kerende grondbewerking is uitgevoerd.

Op deze percelen is het voor slakken makkelijk zich te verschuilen onder kluiten of gewasresten. De kans op vreterij is groter als de bovengrond vochtig is. IRS adviseert telers die het zaaibed voor suikerbieten nog moeten klaarleggen, deze waar mogelijk voldoende fijn te maken. Slakken kunnen zich dan niet goed verschuilen en het wordt minder aantrekkelijk voor ze om naar boven te komen in de buurt van jonge bietenplanten.


Slakkenkorrels

Vaak komt slakkenschade alleen voor aan perceelranden. Factoren die vreterij door slakken aan de randen van percelen bevorderen, zijn slootkanten, akkerranden en aangrenzend grasland of wintergranen. Als de bieten bovenkomen of boven staan, is het belangrijk alert te zijn op slakkenschade wanneer de grond vochtig is. Strooi dan eventueel slakkenkorrels, adviseert IRS. Het kan voldoende zijn om alleen de randen te behandelen, als alleen daar slakken voorkomen.

Het bieteninstituut doelt op slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat, zoals Derrex, Iroxx en Sluxx Hp. De geadviseerde dosering van deze middelen is 7 kilo per hectare. Volgens IRS kunnen de korrels met een granulaat- of kunstmeststrooier worden verspreid.

Slakkenschade kan worden verward met schade door emelten. Verschil is dat het laatste zich kenmerkt door gekartelde vreterij aan de rand van het blad, terwijl bij schade door slakken vooral afgeronde vreterij zichtbaar is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer