Twentse melkveehouder pioniert met slakkenvlees

Naast koeien heeft melkveehouder Leon Schukkink sinds kort zo'n 10.000 slakken. De pionier uit Enschede experimenteert met deze nieuwe tak en wil het vlees verkopen aan chef-koks. 'Ik hou er wel van om iets aparts te proberen.'

Een kilo van zijn slakken, dat zijn zestig tot zeventig stuks, levert ongeveer 25 euro op. De melkveehouder begon vorig jaar met zo'n zestig exemplaren. Dat is opgelopen naar een paar duizend. Kennis doet Schukkink op via internet. Toen hij voor het eerst zelf een slak ging koken, zocht hij bijvoorbeeld op YouTube het recept op. 'Mensen zijn vaak wel verbaasd. En ze vragen vaak of ik ze zelf ook eet. Dat doe ik zeker. Ik heb onlangs de eerste eigen slakken bereid.'

Dat vlees bevat veel eiwitten en is ook nog eens duurzaam. De slakken leven vooral van reststromen en hebben een kleine voetafdruk. Voordat de escargots de pan in gaan, moeten ze eerst een paar dagen nuchter worden. Schukkink doet alles zoveel mogelijk op de natuurlijke manier en wil een mooi, lokaal product kweken.


Uitval in winter

Een grote uitdaging is uitval in de winter. Slakken zijn niet wintervast en moeten worden beschermd tegen vorst, maar ook tegen andere dieren. De investering bij deze nieuwe tak zit 'm vooral in de uren. Schukkink is bezig met het vinden van de beste afzetmarkt. 'Ik vind het leuk om iets te doen wat een ander niet doet. Sommige mensen denken dat het niets wordt. Maar dat zullen we nog weleens zien.'

Hoe leuk de melkveehouder de slakken ook vindt, ze kunnen natuurlijk niet op tegen zijn koeien. 'Het zijn grappige dieren, maar de koeien gaan voor', lacht hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer