Ieder jaar met Pasen eerste aardappelen op de markt

Willem Ligtendag in het Zeeuwse Sint-Annaland rooide begin deze week samen met zijn vrouw vroege aardappelen voor veiling The Greenery in het Zuid-Hollandse Barendrecht. Ook dit jaar lukte het hem met Pasen de eerste aardappelen op de markt te brengen.

Ieder+jaar+met+Pasen+eerste+aardappelen+op+de+markt
© Dingemanse Anton

De aardappelen van het vroege ras Doré werden 9 december gepoot in de kas. Daarna trok Ligtendag er vliesdoek overheen als bescherming tegen de vorst en om vroeger te zijn. Daarnaast moest hij af en toe een klein beetje stoken. Half februari ging het doek eraf en vlak voor Pasen werden de eerste aardappelen handmatig uit de grond gehaald.

'Om de grond schoon te houden, halen we ook de moederknollen en het kleinste grut eruit', zegt de Zeeuwse ondernemer. 'Voor de paasdagen rooiden we zo'n 15 kistjes van 5 kilo per kist vol en vanmorgen hebben we 25 kistjes volgemaakt', geeft Ligtendag aan.


5 euro per kilo

'We hebben nog een maand om de rest van de in totaal 1.000 vierkante meter aardappelen te rooien. 1 mei moeten daar bloemen worden gezaaid. We proberen nu met de aardappelen vroeg op de markt te zijn. De prijs ligt momenteel rond de 5 euro per kilo, dus dat is leuk geld.'

Omdat Pasen dit jaar vroeg viel, moest Ligtendag ook eerder poten. Volgend jaar valt de feestdag in de derde week van april en dan kunnen de aardappelen ook later de grond in. 'We passen ieder jaar ons plantschema aan op Pasen en zorgen ervoor dat we dan altijd wat kunnen leveren.'

Naast aardappelen verbouwt de ondernemer op Tholen in de winter sla. In de zomer staat de kas van 8.500 vierkante meter vol met onder meer bloemen, rode bieten en uien voor de zaadteelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer