Oost-Vlaamse proefcentra samen verder als Viaverda

De Oost-Vlaamse proefcentra voor de aardappelteelt (PCA), groenteteelt (PCG) en sierteelt (PCS) fuseren vanaf 1 april 2024 tot Viaverda. Dat is donderdag 28 maart bekendgemaakt. 'Alleen door zaken samen aan te pakken, kunnen we doeltreffende oplossingen vinden', beargumenteert directeur Bruno Gobin van Viaverda.

Oost%2DVlaamse+proefcentra+samen+verder+als+Viaverda
© Marcel Berendsen

Ondersteuning van Vlaamse boeren, tuinders en groenvoorzieners zal gebeuren vanuit de locaties van Viaverda in Destelbergen en Kruisem. Voor Destelbergen is gekozen omdat de infrastructuur van deze locatie zich midden tussen de voornaamste teeltgebieden in bloementeelt en boomkwekerij bevindt. 'Daarnaast is deze locatie afgestemd op onderzoek en demonstratie in sierteelt en groenvoorziening' aldus Gobin.

De locatie in Kruisem bevindt zich nabij teeltgebieden in groenten en aardappelen. Het laboratorium voor bodemanalyses is ISO-gecertificeerd en zowel het smaakonderzoek als de veldproeven gewasbescherming kunnen onder GEP-accreditatie worden uitgevoerd. 'Naast deze twee locaties leggen we proefplatformen aan bij telers om praktijkdata te verzamelen in andere bodemtypes of teeltgebieden.'


Viaverda hoopt haar kennisbasis door de fusie verder uit te bouwen. 'Onderzoek en ontwikkeling zijn essentieel voor de onderbouwing van onafhankelijke adviezen voor telers en groenvoorzieners', zegt Gobin. Waar nodig wordt innovatieve technologie samen met toeleveranciers ontwikkeld, om ze sneller beschikbaar te krijgen voor ondernemers.


Intensief samenwerken

Ook andere stakeholders kunnen in de toekomst blijven rekenen op wetenschappelijke onderbouwing van belangrijke dossiers, benadruk de directeur. Het doel is om intensief samen te werken met alle niveaus: toeleveranciers, telers, groenvoorzieners, sectororganisaties, handel, verwerking, overheden en andere kennisinstellingen. 'Elk van deze stakeholders heeft impact op de ondernemer en zijn ondernemerschap.'

Daarnaast is er de ambitie om een actieve rol te spelen in internationale consortia, zodat kennis en expertise uit het buitenland ontsluit kan worden voor Vlaamse telers en groenvoorzieners. Ook wordt actief samengewerkt met collega-praktijkcentra binnen het consortium Praktijkcentra Plant en met Agrolink Vlaanderen, Technopool Sierteelt en de Green Deals.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer