'Positivisme of negativisme?'

De druk op de landbouwsector is in mijn beleving nog nooit zo groot geweest als nu. In de ruim 24 jaar die ik bestuurlijk actief ben geweest, was er altijd wel iets aan de hand. 'Geen tijd zonder strijd', zei ik dan altijd. Maar nu komt er heel veel en tegelijk op de sector af.

%27Positivisme+of+negativisme%3F%27
© Dirk Hol

We zijn nu bezig om daar met elkaar uit te komen met het maken van een Landbouwakkoord. In zijn Kamerbrief verwijst minister Piet Adema van LNV ook naar dit akkoord, wat de verwachting wekt dat het alles zal gaan oplossen.

Maar daarnaast is er nog een andere Kamerbrief verschenen die de titel 'Bodem en Water' draagt, afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een brief met vergaande gevolgen voor de hele landbouwsector. En we krijgen te maken met een ander ministerie dan LNV. Daar maak ik me wel zorgen om. Hoe gaan we dat opnemen in het Landbouwakkoord en lukt het Adema om de volledige verantwoordelijkheid te krijgen voor een deel van de portefeuille van zijn collega Mark Harbers?

Daarnaast is er iets waar ik me ook wel een beetje druk over maak. Dat is de negatieve sfeer die lijkt uit te stralen over onze sector. Bij heel veel interviews, artikelen en tv-programma’s wordt de suggestie gewekt dat we nu echt moeten gaan beginnen met verduurzaming. Beste mensen, beste burger, laat je niets wijsmaken. Deze sector is daar al jaren mee bezig.

Als landbouw zijn wij niet het probleem, maar onderdeel van de oplossing van het probleem

Jaap Bond, voorzitter van de KAVB

Op veel gebieden zijn wij nog steeds de beste van de wereld, omdat we al jaren bezig zijn met kennis, innovatie en investeringen. We gaan dus niet beginnen, maar we gaan ermee door en wel in een hoger tempo.

Ook het feit dat we het tweede exportland van de wereld zijn, wordt ons nagedragen als iets waar we ons voor moeten schamen. Onzin! Het is nooit een doel op zich geweest en het is ook geen doel op zich om dat te blijven. We zijn het geworden omdat we goed zijn in wat we doen.


Kracht van de sector

Met dat in ons achterhoofd wil ik aan u vragen om positief te zijn over de kracht van de sector. We laten al decennia zien dat we problemen kunnen oplossen en dat we constant bezig zijn met kennis en innovatie. Er lopen tientallen projecten op het gebied van robotisering en mechanisering. De zaadveredeling is bezig met resistente rassen, de daling in gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen is groot en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als landbouw zijn wij niet het probleem, maar onderdeel van de oplossing van het probleem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer