Sensus blikt positief vooruit na lastig 2023

Het zat het afgelopen jaar niet mee in de cichoreisector. Waar de teelt voorspoedig verliep, ging de oogst moeizaam. Daarnaast bleef in 2023 de inulineverkoop bij Sensus achter. Toch kijkt de verwerker met opgeheven hoofd vooruit.

Sensus+blikt+positief+vooruit+na+lastig+2023
© Job Hiddink

Het jaar begon met een gemiddeld late zaaidatum van cichorei. De achterstand werd ingehaald door een vlotte kieming en opkomst, wat resulteerde in een regelmatig plantbestand. Daarna volgde volgens verwerker Sensus een vrij normaal groeiseizoen. De campagne bij de fabriek in het Brabantse Roosendaal startte op 20 september en verliep eerst zonder problemen.

Vanaf half oktober kwam de klad erin door de natte omstandigheden. Al kon de fabriek op enkele haperingen na wel goed blijven verwerken. 'Half december zat er nog 650 hectare in de grond', meldde Sensus-agromanager René Schunselaar 7 maart op de regiovergadering van telersvereniging Inulinecichorei in het Brabantse Kruisland.

'Dankzij extra inspanning van de telers, loonwerkers en transporteurs hebben we bijna altijd voldoende cichorei bij de fabriek kunnen krijgen. Petje af voor hen.' Uiteindelijk is er landelijk zo'n 70 hectare van in totaal tien telers blijven zitten. De 32ste cichoreicampagne eindigde op 11 januari.

Het jaarlijkse areaal moet in de pas lopen met de verkoop van inuline

René Schunselaar, agromanager Sensus

De wortelopbrengst komt uit op 47,7 ton per hectare bij een tarrapercentage van 11,9. Het inulinegetal van de afgelopen campagne noteert 16,3. De netto-uitbetalingsprijs zit de laatste vier jaar in een stijgende lijn. Deze komt voor het contract van 2024 uit op 145 tot 150 euro per ton, indien een teler voldoet aan een van de eisen voor de duurzaamheidstoeslag. Met deze toeslag kan een ondernemer 15 euro per ton extra verdienen.


Studieclubs

Landelijk voorzitter Hubert Visser van telersvereniging Inulinecichorei kondigde op de vergadering aan nieuw leven in studieclubs te willen blazen. Daarmee hoopt hij het rendement van cichorei te blijven verbeteren. 'Door samen meer kennis te delen, te innoveren en te experimenteren kunnen we de teelt naar een hoger plan brengen.'

Zo gaf Visser aan zich zorgen te maken om het krimpende pakket gewasbeschermingsmiddelen. De toelating van de belangrijke herbiciden Bonalan, Safari en Dual Gold vervalt in 2024. Accountmanager Peter van den Bosch van Sensus verzekert dat cichoreitelers Bonalan in 2024 nog mogen toepassen. De opgebruiktermijn eindigt op 12 mei.

'Bonalan is een relevant product in een strategie met weinig of geen herbiciden na opkomst. Daarom is voor 2025 tot en met 2029 een transitievrijstelling aangevraagd. Daarnaast is door de toelatingshouder een traject gestart voor de aanvraag van een nieuwe EU-registratie met een andere formulering van Bonalan', zei Van den Bosch.


Alternatief voor Safari

Voor Safari staat de opgebruiktermijn op 20 augustus. Goed alternatief voor deze herbicide is Titus, zegt de Sensus-accountmanager. De opgebruiktermijn van Dual Gold staat op 23 juli. Voor dit middel is volgens Van den Bosch Frontier Optima een goed alternatief.

Nederlandse akkerbouwers teelden in 2023 bij elkaar 2.714 hectare cichorei, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een stuk minder dan de 3.514 hectare in het jaar ervoor. Schunselaar wilde uit concurrentieoverwegingen niet zeggen hoeveel van die oppervlakte tot het areaal van Sensus behoort. Wel is duidelijk dat het in 2023 niet lukte het contractareaal vol te krijgen.

Belangrijke reden was de langdurige onzekerheid over de lijst met winterteelten voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Uiteindelijk is cichorei toch aangemerkt als winterteelt, maar veel potentiële telers hadden toen al een andere keuze gemaakt.


Iets meer areaal

Voor teeltjaar 2024 heeft Sensus het gewenste areaal snel onder kunnen brengen, liet Schunselaar weten. Het geplande teeltoppervlak is iets groter dan afgelopen jaar. 'Areaaluitbreiding is geen keihard doel. Het jaarlijks te contracteren areaal cichorei moet in de pas lopen met de verkoop van inuline.'

Volgens de agromanager daalde de verkoop van inuline in 2023 fors bij Sensus, door voedselinflatie en afbouw van voorraad. 'De interesse vanuit de consument naar gezondere maar duurdere producten nam af. Daarbij is onze kostprijs gestegen en dat hebben we doorberekend in de verkoopprijs. Hierdoor zijn we afzet kwijtgeraakt. Dat had negatieve gevolgen voor ons financiële resultaat in 2023.'

Cosun gelooft dat het negatieve resultaat niet structureel is. Inuline is en blijft volgens het moederbedrijf van Sensus relevant. Sensus werkt aan een herstelplan waarin de groei van het verkoopvolume en kostenreductie centraal staan.


Cichorei past in strategie Cosun

Ook Schunselaar heeft vertrouwen in een toekomst voor cichorei. 'Cichorei past goed in de strategie 'Unlock 25' van Cosun.' De voedingsvezel inuline valt volgens hem in het kerngebied 'Ingrediënten duurzame leefstijl'.

In dit kerngebied speelt Cosun in op de stijgende vraag naar groene, gezondheidsbevorderende ingrediënten. Denk daarbij aan plantaardige eiwitten, voedingsvezels en biobased grondstoffen. De strategie is gericht op structurele resultaatsverbetering op korte en middellange termijn en winstgevende groei in de vier kerngebieden.


IRS: optimale zaaiafstand afhankelijk van grondsoort

De optimale zaaiafstand voor cichorei op kleigrond ligt tussen de 8 en 10 centimeter, blijkt uit onderzoek van IRS. Op zand kan tussen de 8 en 13 centimeter worden gezaaid. Bij een zaaiafstand van 8 centimeter zaai je 250.000 zaden, bij 10 centimeter 200.000. Dat zei onderzoeker Annet Doornenbal op de telersvergadering. 'Het huidige advies uit 1996 komt uit een periode waarin werd gewerkt met naakt zaad. Nu is het zaad gepilleerd en dat maakt verschil.' IRS onderzocht in 2019, 2020 en 2021 op zowel zand als klei de optimale zaaidichtheid en -hoeveelheid voor een hogere inulineopbrengst. Het instituut experimenteerde met een standaard en een sulfonylurea-tolerant ras. Uit het onderzoek blijkt ook dat de opbrengst snel omlaaggaat bij een zaaiafstand ruimer dan 13 centimeter. Doornenbal: 'Dan is de opkomst onvolledig en niet homogeen. Wel zal het schoffelen in de rij makkelijker gaan en gaat de capaciteit daarvan omhoog.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    10° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer