Ruim 4 ton voor behoud en herstel Drentse boerenlandvogels

Gedeputeerde Staten van Drenthe steken nog eens 434.000 euro in een aantal maatregelen voor behoud en herstel van boerenlandvogels, zoals de kievit, grutto, tureluur, scholekster en wulp. Het geld is bedoeld ter ondersteuning van programma's van Landschapsbeheer Drenthe in de laatste twee jaar van het uitvoeringsplan 'Drentse Boerenlandvogels 2021-2025'.

Ruim+4+ton+voor+behoud+en+herstel+Drentse+boerenlandvogels
© Kenniscentrum Akkervogels

De flexibele maatwerkregeling is een van de maatregelen uit het uitvoeringsplan. Het is een 'geldpot' om bijvoorbeeld agrariërs te compenseren voor inkomstenderving en hen te motiveren om deel te nemen aan intensief weidevogelbeheer. Uit de maatwerkregeling kunnen concrete en uitvoerbare maatregelen worden bekostigd zoals last minute beheer, nestbescherming en het plaatsen van rasters met schrikdraad.

Landschapsbeheer Drenthe maakt afspraken met agrariërs over onder andere het uitstellen van maaien, maar ook het aanleggen van plasdrassen, waarbij een deel van het boerenland tijdelijk onder water wordt gezet. Een voorbeeld is de Wulpenbrigade Drenthe. Die zet zich gericht in voor bescherming van de wulp, een voor Drenthe belangrijke vogelsoort.


Coalitieakkoord

Gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB): 'Het college wil blijven werken aan behoud en herstel van de boerenlandvogels. Dat hebben we ook opgenomen in ons coalitieakkoord. Met maatregelen in het veld krijgen bedreigde populaties een grotere kans om zich te kunnen voortplanten en handhaven.'

In Drenthe werken vrijwilligers en allerlei organisaties samen met de provincie in het Ermberaad. Doelen van dit samenwerkingsverband zijn het verbeteren van de leefomgeving van boerenlandvogels en het ontmoedigen van roofdieren om eieren en kuikens van de vogels op te eten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer