Voor behoud weidevogels in Midden-Friesland moet roer flink om

Voor een effectief weidevogelbeheer in het gebied Aldeboarn-De Deelen-Noord in Midden-Friesland moeten grondeigenaren hun bedrijfsvoering drastisch omgooien. Dat kost volgens een gebiedsofferte de komende twintig jaar ruim 56 miljoen euro aan investeringen en beheervergoedingen.

Voor+behoud+weidevogels+in+Midden%2DFriesland+moet+roer+flink+om
© Niels de Vries

Om de dramatische achteruitgang van de weidevogelstand in het agrarisch cultuurlandschap te keren, is in 2020 het Aanvalsplan Grutto opgesteld. Het plan formuleert vier speerpunten: bouwen aan kansgebieden van voldoende schaal: zo'n 1.000 hectare open terrein met weinig verstoring, een relatief hoog waterpeil, aangepast agrarisch beheer en actief predatorenbeheer.

Aldeboarn-De Deelen-Noord is onderdeel van zo'n kansgebied. In het deelgebied werken boeren, burgers en overheden aan een nieuwe inrichting om de doelen wat betreft klimaat, water, natuur en biodiversiteit te realiseren. De gebiedsofferte, die vorige week donderdag is aangeboden aan de lokale en regionale overheden, is daar een onderdeel van.


De offerte maakt zichtbaar wat belangrijk is voor de instandhouding van de weidevogels en voor de agrarische bedrijven in het gebied: wat hebben zij nodig om zich ook echt op weidevogels te kunnen richten en tegelijk zelf het hoofd boven water te houden. Dan gaat het onder andere om langjarige doelgerichte beheercontracten, zoals voor gefaseerde beweiding, subsidies voor niet-productieve investeringen, vergoeding voor afwaardering van de gronden, flexibiliteit in de wijze van bemesten, aangepast slootkantbeheer en nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

Het kansgebied Aldeboarn-De Deelen-Noord omvat ruim 900 hectare. Op de 25 agrarische bedrijven die voor de offerte in kaart zijn gebracht, kan voor 688 hectare aan aangepast beheer worden gedaan. Door peilverhoging wordt 218 hectare grasland dan afgewaardeerd tot natuurland. Aanpassing van de stallen, bijvoorbeeld voor mestopslag, kost ruim 7 miljoen euro. Aan beheervergoedingen zou tot 2044 zo'n 30 miljoen euro moeten worden uitgegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer