Uienmarkt maakt pas op de plaats

De noteringen voor zowel gele als rode uien doen de laatste weken een stapje terug. Het lijkt erop dat de uienhandel even een afwachtende houding aanneemt en kijkt hoe de markt zich voor de rest van het seizoen ontwikkelt.

Uienmarkt+maakt+pas+op+de+plaats
© Huisman Media

Beurs Goes noteert deze week voor 60 procent grove gele uien gemiddeld 29 euro per 100 kilo. Dat is bijna 20 euro minder dan half februari, toen de prijzen het hoogst waren. Voor rode uien worden nu nog steeds prijzen betaald van net boven de 70 euro per 100 kilo. Maar ook dat is 10 tot 15 euro lager dan een week of drie geleden.

'De volumeafzet van uien is het hele seizoen eigenlijk maar heel gewoontjes geweest. Nu zien we ook dat de export wat stroopt. Verder zijn er enkele dringende partijen die op de markt komen', geeft Jaap Monster als verklaring voor de marktsituatie. Monster is lid van de uiencommissie van Verenigde Telers Akkerbouw en akkerbouwer in Flevoland. Hij benadrukt dat de uienprijzen nog steeds behoorlijk zijn en dat het seizoen nog lang is.


Kwaliteit varieert

De kwaliteit van uien is wisselend, constateert Monster. Er zijn volgens hem partijen die goed zijn, maar ook partijen met 10 tot 15 procent uitval. 'De voorraadcijfers moeten we dan ook nuanceren. Vaak wordt gerekend in brutotonnages, maar dit jaar moeten we er rekening mee houden dat de uiteindelijke opbrengsten matig waren en dat er netto misschien aanzienlijk minder overblijft dan voorgaande jaren.'


Kansen zijn er nog genoeg op de uienmarkt voor de rest van het seizoen, stelt Monster. Hij wijst erop dat in omringende landen ook minder uien zijn geproduceerd. 'In Europa is er de komende maanden vast nog voldoende ruimte voor goede uien. Nu maakt de markt even een pas op de plaats. Hoe de rest van het seizoen verloopt, is ook afhankelijk van de hoeveelheid importuien die straks deze kant opkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer