'Door de goede logistiek zitten we veel minder op de heftruck'

Akkerbouwers Dennis en Laurens de Winter in het Groningse Oudeschans hebben de pootgoed- en uienoogst van 2023 ingeschuurd in twee nieuwe bewaarschuren. Dankzij de efficiënte indeling kunnen ze met de kisten alle kanten op.

%27Door+de+goede+logistiek+zitten+we+veel+minder+op+de+heftruck%27
© Job Hiddink

‘Waarom we deze schuren hebben gebouwd? We willen efficiënt, eenvoudig, overzichtelijk en centraal kunnen inschuren’, zegt Laurens de Winter. Hij bestiert samen met broer Dennis een akkerbouwbedrijf in Oudeschans, waar ze onder meer 140 hectare pootgoed en 36 hectare zaaiuien telen.

In augustus 2020 brandde op een tweede locatie 100 meter verderop een loods af. Een herinrichting van het bedrijf was toen onvermijdelijk. ‘Op die locatie waren we ook wel uit ons jasje gegroeid. We hadden de schuren helemaal vol staan met kisten’, legt de akkerbouwer uit.


De twee schuren links werden in augustus 2023 opgeleverd. Op de daken is ruimte voor ruim 3.000 zonnepanelen.
De twee schuren links werden in augustus 2023 opgeleverd. Op de daken is ruimte voor ruim 3.000 zonnepanelen. © MIEDEMAbouw

Toen de ondernemers ruim tien jaar geleden in het bedrijf kwamen werken, werd het pootgoedareaal uitgebreid en in 2013 is gestart met de uienteelt. ‘Zeker voor pootgoed is het van belang dat je netjes onder dak kunt werken en het product kwalitatief goed kunt bewaren’, geeft De Winter aan.

We willen anderen de ruimte geven om bij ons te kijken, daarom hebben we op 15 maart een open dag

Dennis en Laurens de Winter, akkerbouwers in Oudeschans

Heen en weer rijden

Een lage, oude schuur werd omgebouwd voor kistenopslag. ‘Daardoor was er later minder plek om uien te bewaren’, vertelt de Groningse ondernemer. ‘Doordat we twee locaties hadden, kregen we door het heen en weer rijden steeds meer werk. We wilden meer eenvoud creëren in het proces en een vlakkere arbeidsfilm. We waren toe aan meer rust in de bedrijfsvoering.’

Vlak voor de brand besloten de broers alle bedrijfsactiviteiten op korte termijn te verplaatsen van Dijkwal 2 naar Dijkwal 1. ‘We hadden genoeg bouwblokruimte’, zegt Dennis de Winter. ‘De bedoeling was om eerst te gaan nieuwbouwen aan Dijkwal 1 en daarna de gebouwen te slopen aan Dijkwal 2.’ Door de brand op de laatstgenoemde locatie verliep dat plan anders.


De schuur waarin de uien nu nog los gestort liggen, is voorbereid voor opslag van 3.400 kisten.
De schuur waarin de uien nu nog los gestort liggen, is voorbereid voor opslag van 3.400 kisten. © Koos v.d. Spek

Na een lange aanloop startte de bouw van twee nieuwe bedrijfshallen aan Dijkwal 1 begin 2023. De bewaarschuren werden in augustus opgeleverd. Er is plaats voor 2.700 ton aan kistenopslag voor pootgoed. De schuur waarin de uien nu nog los gestort liggen, is voorbereid voor opslag van 3.400 kisten. De daken en wanden zijn zwaar geïsoleerd en de schuren zijn geschikt voor zonnepanelen.

De zijgevels zijn voorzien van ventilatieluiken en gaasroosters. Er zitten vier cellen in met drie tussenwanden die zijn uitgerust met elektrische schuifdeuren. De deuren blijven daardoor vaker dicht en de heftruckchauffeur hoeft niet meer af te stappen. Daarnaast is er ruimte om op termijn een dubbel laaddock te bouwen.


Uien afleveren bij gebroeders De Winter in Oudeschans.
Uien afleveren bij gebroeders De Winter in Oudeschans. © Job Hiddink

Verder draaien in de schuur geluidsarme en energiezuinige ACM-ventilatoren. Wie de schuur binnenloopt, komt in een grote ruimte waarin je alle kanten op kunt. Alle doorgangen zijn breed. ‘Je kunt elkaar makkelijk passeren met heftrucks en door de hoogte kun je veilig meerdere kisten op elkaar vervoeren’, stelt Dennis de Winter.

‘Hoe krapper het is, hoe onveiliger de situatie’, vult Laurens de Winter aan. ‘Daarbij is het veel prettiger werken met veel ruimte rondom de machines en de sorteerlijn.’ Groot voordeel van de ruimte is volgens hem ook het onnodig verplaatsen van kisten.


Zakken met pootgoed.
Zakken met pootgoed. © Job Hiddink

‘Na het inschuren zetten we de kisten op de plek waar we het product kunnen drogen en bewaren. We willen zo min mogelijk kisthandling. Door de goede logistiek zitten we nu wel de helft minder op de heftruck’, zegt de ondernemer, die meestal zelf in het seizoen bezig is met de gewasverzorging.


Bij De Winter is door de realisatie van de nieuwe schuren voldoende ruimte voor het tijdelijk wegzetten van big bags met pootgoed.
Bij De Winter is door de realisatie van de nieuwe schuren voldoende ruimte voor het tijdelijk wegzetten van big bags met pootgoed. © Job Hiddink

De sorteerder staat centraal vooraan, in het midden van beide schuren. ‘Daardoor kunnen alle handelingen zo dicht mogelijk bij de sorteerder plaatsvinden’, legt Dennis de Winter uit. Hij is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de logistiek en verwerking in de schuur.

De zware kleigrond nabij het Oldambt bevat veel harde kluiten. In de nieuwe schuur staat een optische kluitensorteerder om aan de voorkant zoveel mogelijk van deze kluiten uit de pootgoedpartij kwijt te raken en zoveel mogelijk nettoproduct te kunnen inschuren. Ook bespaart het een medewerker aan de band. Door de efficiënte inschuurlijn bedraagt de inschuurcapaciteit 90 ton per uur.


Pootgoed sorteren bij De Winter in Oudeschans.
Pootgoed sorteren bij De Winter in Oudeschans. © Job Hiddink

‘Door de kluitensorteerder zien we veel minder beschadigingen aan het pootgoed en dat betekent minder insporingsmogelijkheden voor fusarium’, zegt Dennis de Winter tevreden. Voor de optimale inrichting van de schuren hebben de broers veel gekeken bij andere akkerbouwers.

‘Daarom willen we ook anderen eens de ruimte geven bij ons te kijken. Op 15 maart hebben we een open dag voor iedere belangstellende.’ Het bedrijf is te bezoeken van 10 tot 21 uur aan de Dijkwal 1, 9696 XL in Oudeschans. Er zijn ook 23 andere bedrijven aanwezig met een stand.


Dennis (links) en Laurens de Winter.
Dennis (links) en Laurens de Winter. © Koos v.d. Spek


Bedrijfsgegevens

Dennis en Laurens de Winter hebben een groot akkerbouwbedrijf in het Groningse Oudeschans met 140 hectare pootgoed, 56 hectare suikerbieten, 36 hectare zaaiuien, 60 hectare wintertarwe, 7,5 hectare veldbonen, 3 hectare luzerne en 1 hectare agrarisch natuurbeheer. Op vrijdag 15 maart stelt de familie haar deuren open om belangstellenden de twee nieuwe bewaarschuren te laten zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer