Nieuwe bewaarschuren zorgen voor snellere inschuring

Akkerbouwers Dennis en Laurens de Winter in het Groningse Oudeschans hebben de pootgoed- en uienoogst van 2023 ingeschuurd in twee nieuwe bewaarschuren. Dankzij de efficiënte indeling kunnen ze met de kisten alle kanten op.

Vorige week vrijdag hielden de akkerbouwers een open dag. 'Het jaar voordat we de nieuwe schuur hadden, hebben we veel onnodig met kisten zitten rijden, omdat gangpaden vol stonden en partijen voor andere partijen stonden', zegt Dennis de Winter. 'Met deze nieuwe schuren konden we de kist vanuit de oogst op hun plek zetten, vandaar drogen en op dezelfde plek koelen en de kisten pas weer oppakken bij aflevering.'

De broers telen onder meer 140 hectare pootgoed en 36 hectare zaaiuien. In de bewaarschuren is plaats voor 2.700 ton aan kistenopslag voor pootgoed. De schuur waarin de uien nu nog los gestort liggen, is voorbereid voor opslag van 3.400 kisten. De zware kleigrond bevat veel harde kluiten. In de nieuwe schuur staat een optische kluitensorteerder om aan de voorkant zoveel mogelijk van deze kluiten uit de pootgoedpartij kwijt te raken.

Om de schuur komt nog verharding en een beplantingsplan, zodat deze beter in het landschap past. Daarnaast komt er een nieuwe toegangsweg, zodat vrachtverkeer niet meer door het dorp heen hoeft. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Laurens de Winter: 'We hebben een bestaand gebouw gecombineerd met twee nieuwe gebouwen en deze zo efficiënt mogelijk ingericht. Daardoor kunnen we met minder werk meer doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer