Klei maakt schrale oostelijke zandgrond veerkrachtig en vruchtbaar

De zandgrond van landbouwbedrijf Stokkers in het Gelderse Eibergen heeft vorige week een laag klei gekregen. De klei zorgt voor een betere veerkracht van de bodem, vergroot de vruchtbaarheid en de watervasthoudendheid.

Jan Stokkers doet mee aan het project 'Life CO2Sand' van provincie Gelderland en Rijkswaterstaat. Hij hoopt dat het gebruik van klei verder wordt uitgedragen. De klei zorgt voor een betere veerkracht van de bodem. Daardoor zou die beter bestand moeten zijn tegen extreme weersomstandigheden.

Volgens de ondernemer wordt de schrale zandgrond er zichtbaar beter van. 'Het nadeel is wel dat we de eerste snede missen, omdat we nog niet kunnen inzaaien, Maar dat nemen we voor lief, omdat het later zoveel compenseert', zegt hij.

Het klei-in-zandprincipe wordt vooralsnog toegepast op vijf demovelden. Tijdens een demonstratiebijeenkomst bemerkte Stokkers al het nodige enthousiasme bij andere boeren op zandgrond. 'Hier in het gebied zijn al zes of zeven agrariërs die er ook in geloven en aan de slag gaan met klei.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer