Grote inkopers belonen boer die biodiversiteit en bodem stimuleert

Zestien grote inkopers van eten en drinken gaan voortaan zoveel mogelijk voedsel inkopen bij boeren die actief biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid stimuleren. De partijen zijn allemaal lid van MVO Nederland en hebben zich verenigd in het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken. Doel is om 'van natuurlijke landbouw het nieuwe normaal te maken'.

Grote+inkopers+belonen+boer+die+biodiversiteit+en+bodem+stimuleert
© Han Reindsen

Dat is hard nodig, stellen de initiatiefnemers, omdat het huidige landbouwsysteem volgens hen voor veel biodiversiteitsverlies zorgt. Jaap Buijs van het Radboudumc, één van de eerste deelnemers: 'Wij denken dat dit voor onze patiënten en medewerkers uiteindelijk het beste is. Een gezonde bodem zorgt voor gezond voedsel en dus voor een betere gezondheid van de mens.'

Hij krijgt bijval van Jacqueline Baaijens - Bijman van Roompot Vakantieparken. 'Als eerste stap gaan we met onze foodpartners onderzoeken welke boeren hiervoor open staan. Zodat onze groente en fruit goed zijn voor onze gasten en voor de natuur.'

'Als inkopers zeggen dat natuurlijke landbouwproducten nauwelijks beschikbaar zijn en boeren twijfelen om die kant op te gaan, omdat er niet genoeg inkopers zijn, gebeurt er niet genoeg', zegt Gerard Teuling, sectormanager agrifood bij MVO Nederland. 'Dus proberen wij aan de ene kant boeren te verenigen in het collectief Boeren. Natuurlijk! en aan de andere kant inkopers om deze boeren via contracten afzetzekerheid voor een lange termijn te geven. Win-win.'

Deelnemers

De eerste deelnemers aan het collectief zijn de RAI, Roompot, TU Delft, de HAS, de HvA, de UvA, de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de VU, PWC, ABN, Omring, De Zellingen, RVO, het ministerie van LNV en provincie Brabant. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer