Petitie voor behoud damherten Hoeksche Waard 8.300 keer ondertekend

Een oproep om de damherten in de Hoeksche Waard te behouden, is ondertekend door bijna 8.300 mensen. De provincie Zuid-Holland is van plan de hele roedel van ongeveer vijftig dieren af te schieten.

Petitie+voor+behoud+damherten+Hoeksche+Waard+8%2E300+keer+ondertekend
© Pixabay

De petitie werd opgesteld door Team Damherten Hoeksche Waard, die zich al jaren inzet voor damherten in de polder. De gemeente heeft de petitie en een zienswijze naar de omgevingsdienst Haaglanden gestuurd. Deze kan als vertegenwoordiger van de provincie namelijk als enige de vergunning voor het afschieten afgeven. De gemeente pleit voor het behoud van de roedel damherten.

Animal Rights en Fauna4Life hebben al aangekondigd opnieuw naar de rechter te stappen. De provincie wacht de uitkomst van dat proces af, maar wil wel voorkomen dat de roedel zich ondertussen uitbreidt. Eind januari besloot een meerderheid van Provinciale Staten via een motie het aantal damherten wel terug te brengen, maar niet naar nul. Het juiste aantal moet worden bepaald door de faunabeheereenheid van Zuid-Holland.


Landbouwschade

Damherten lopen al bijna 25 jaar in het wild rond in de Hoeksche Waard. De provincie ziet ze liever verdwijnen. De dieren zouden schade veroorzaken bij boeren en een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen.

Enkele jaren geleden wilde Zuid-Holland alle damherten afschieten, maar de rechter vond dat er betere bewijzen nodig waren om dit besluit te nemen. Vervolgens heeft de provincie onderzoek laten doen naar alle beheeropties. Nogmaals kwam de conclusie dat de hele bevolking moet verdwijnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer