LTO Noord Flevoland houdt vast aan hertenhek bij Veluwemeer

LTO Noord blijft vasthouden aan de eis om het beoogde nieuwe leefgebied voor edelherten in Oostelijk Flevoland op de grens met het agrarisch gebied af te sluiten met een hek. Alleen zo wordt schade aan landbouwgewassen voorkomen, schrijft de organisatie aan gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) van Natuur.

LTO+Noord+Flevoland+houdt+vast+aan+hertenhek+bij+Veluwemeer
© Twan Wiermans

Provincie Flevoland heeft al geruime tijd plannen om een nieuw leefgebied aan te wijzen voor edelherten die uit de Veluwe komen. Inmiddels hebben ongeveer tien van deze dieren zich gevestigd in de bossen aan de rand van de provincie. Een faunabeheerplan hiervoor is al in concept klaar. Maar er is nog geen overeenstemming over de vergoedingsregeling.

LTO Noord vindt dat het nieuwe leefgebied er alleen kan komen is als het wordt afgeschermd van het omliggende agrarisch gebied. Met een raster zouden agrarisch ondernemers in de buurt geen extra kosten hoeven maken om schade aan hun gewassen te voorkomen.

'Een gedoogzone is voor ons onaanvaardbaar', benadrukt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. Zonder hekwerk wordt volgens hem de deur naar het agrarisch gebied opengezet en is schade aan landbouwgewassen niet te voorkomen. Daarbij moeten de ondernemers ook extra kosten maken om maatregelen te nemen om hun gewassen te beschermen.


Duidelijke afspraken

'Als de provincie er toch voor kiest het nieuwe leefgebied niet af te sluiten, willen we eerst duidelijke afspraken maken over de vergoeding van schade aan de gewassen en de kosten die ondernemers moeten maken. Dit moet geregeld zijn voordat het faunabeheerplan wordt vastgesteld', aldus Michielsen.

De discussie over het beheer van edelherten in Flevoland loopt al geruime tijd. LTO Noord wil graag in gesprek met de provincie en nodigt haar uit voor een werkbezoek bij een ondernemer die al veel schade door de herten ondervindt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer