Europarlementariër Ruissen: boer moet centraal staan in voedselvisie

Storm Louis teisterde het land, het KNMI had code rood afgegeven en raadde mensen af de weg op te gaan. Het weerhield ruim honderd boeren, veelal leden van LTO-afdeling Gelderse Vallei, er vorige week niet van op die avond naar Kootwijkerbroek te komen om te luisteren naar Bert-Jan Ruissen.

Europarlementari%C3%ABr+Ruissen%3A+boer+moet+centraal+staan+in+voedselvisie
© ANP

Ruissen is namens de SGP lid van het Europees Parlement en maakt deel uit van de landbouwcommissie aldaar. Hij staat er goed op in boerend Nederland, en de Gelderse Vallei is qua electoraat een van de belangrijkste gebieden voor de SGP. Deze avond praat hij de aanwezige boeren bij over Brusselse landbouwonderwerpen die relevant zijn voor de Gelderse Vallei. Of zoals hij het zelf zegt: 'Ik blijf liever niet hangen in de Brusselse bubbel, maar ga het gesprek aan over wat er speelt.'

Dat de Europese verkiezingen in aantocht zijn, zal ook meespelen. Ruissen benoemt de boerenprotesten die overal in Europa de kop opsteken. 'Het zijn turbulente tijden voor boeren. Het risico met protesten is dat relschoppers de boel versjteren; brand stichten en standbeelden vernielen, moet dat nou? Maar de protesten geven wel wat aan. Voedselproductie is de laatste jaren door de Europese Unie enorm ondergewaardeerd en daar proeven we nu de wrange vruchten van.'

Dat er nu vanuit Brussel wat beweging komt op landbouwgebied, heeft volgens de Europese SGP-lijsttrekker vooral te maken met de naderende verkiezingen. 'De drie punten waar Ursula von der Leyen mee kwam, maken op mij nog niet veel indruk.'

De grootste partij in de Tweede Kamer is voor de wolf

Bert-Jan Ruissen, lid van Europees Parlement namens SGP

Ruissen somt de punten van de voorzitter van de Europese Commissie op voor de zaal: 'De halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen was al weggestemd door het Europees Parlement, bij het schrappen van de 4 procent braakligging hebben alleen sommige akkerbouwers baat en op de strategische dialoog die wordt gevoerd ben ik niet tegen, maar ze zijn er wel erg laat mee. Het zijn allemaal cosmetische maatregelen.'


Beschermingsstatus wolf

Er moet meer gebeuren en daarvoor moeten de aanwezigen bij voorkeur bij de SGP zijn, stelt Ruissen. Hij noemt de wolf, een actuele kwestie die zeker ook in de Gelderse Vallei tot zorgen leidt. Momenteel wordt in Europees verband gesproken over het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf, een thema waar Ruissen al jaren een een voorvechter van is.

'De drempel van dit voorstel zijn nu de milieuministers. Het zou helpen als de Tweede Kamer minister Christianne van der Wal onder druk zet om met het voorstel in te stemmen. Dat lukt momenteel niet omdat de grootste partij in de Kamer voor de wolf is. Denk daaraan als u gaat stemmen. Bij de SGP is dit thema in betere handen', promoot Ruissen zijn eigen partij.


Tekst gaat verder onder post.

Ruissen kondigt ook aan dat hij tegen de Europese natuurherstelwet stemt. 'Er komt veel te veel wetgeving uit Brussel. Ik voorzie dat deze wet het Nederlands landelijk gebied in de knel gaat brengen, omdat het bovenop bestaande Natura 2000-wetgeving komt.'


Kritiek op bodemrichtlijn

Datzelfde geldt volgens Ruissen voor de bodemrichtlijn. 'Het is een mooi streven om in 2050 alle bodems weer gezond te krijgen, maar er komt veel wetgeving bij kijken. Ik stuur liever op doelen, in plaats van op maatregelen, met ruimte voor de ondernemer.'

De ondernemer die centraal staat, zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van een Europese voedselvisie. Daar is het hoog tijd voor, vindt Ruissen. 'Stop met onrealistische doelen, creëer een gelijk speelveld en faciliteer landbouwers.'

Na het verhaal van Ruissen krijgen aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen. Die zijn er volop. Een emotionele boer onderschrijft het pleidooi van de politicus, maar vraagt zich af waarom hij er zo weinig van terugziet. 'Hoe kan het nou dat het kwartje nog niet echt valt in Brussel? Ga gewoon aan de gang!'


Herverkiezing Bert-Jan Ruissen allerminst zeker

Of lijsttrekker Bert-Jan Ruissen na de Europese verkiezingen op 6 juni terugkeert in het Europees Parlement, is nog onzeker. De SGP deed bij de vorige verkiezingen in 2019 samen met de ChristenUnie mee. Dat leverde de politicus namens de SGP een plekje op in de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Die lijstverbinding is voor de komende verkiezingen, tegen de wens van de SGP in, verbroken. Daardoor lopen beide partijen nu het risico onder de kiesdrempel te blijven. Om een zetel te halen in het Europees Parlement, heeft de SGP waarschijnlijk niet genoeg aan het vaste electoraat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer