Poolse boeren intensiveren protest aan Oekraïense grens

Poolse boeren voeren hun acties aan de grens met Oekraïne op. Ze blokkeren wegen richting de grens met het buurland. Een woordvoerder van een vakbond van boeren kondigde een 'volledige blokkade' aan van verkeer bij grensovergangen.

Poolse+boeren+intensiveren+protest+aan+Oekra%C3%AFense+grens
© Twan Wiermans

Poolse boeren eisen volgens Poolse media de stopzetting van de import van goedkope Oekraïense landbouwproducten, die betekent oneerlijke concurrentie met Poolse producten. Oekraïne is geen lid van de Europese Unie, maar kreeg in 2014 een vrijhandelsverdrag. De Poolse boeren eisen ook goedkopere energie en kunstmest en dat de regering afziet van Europese regelgeving over klimaat en milieu. Voorts klinkt de eis dat er geen verbod komt op het houden van de pelsdierhouderij.

De blokkades langs de grens zijn gericht tegen vrachtvervoer. Bij de drukke grensovergang Medyka, op de weg van Przemysl naar het Oekraïense Lviv, is ook de spoorweg dinsdag 20 februari geblokkeerd. Betogers hebben daar vrachtwagons met graan uit Oekraïne geleegd op de rails. De Oekraïense spoorwegen hebben hier verontwaardigd op gereageerd. De betogende boeren krijgen steun van Poolse vrachtwagenchauffeurs en van jagers.


De vele acties worden gezien als een verdere escalatie van de protesten. Bij vergelijkbare acties zat de grens niet helemaal dicht. Het is niet duidelijk hoelang de boeren doorgaan met hun blokkades. Volgens sommigen zijn er acties tot half maart. In Oekraïne wordt ontstemd gereageerd op de acties aan de grens. Die laten zien dat de solidariteit steeds verder terugloopt, zei president Volodymyr Zelensky maandag 19 februari.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer