Boeren blokkeren grens Polen-Oekraïne, ook elders protesten

De autoriteiten in Oekraïne hebben uitgehaald naar demonstranten die in Polen vrachtverkeer tegenhouden bij de grens. Die acties vormen een 'direct gevaar' voor de staatsveiligheid van Oekraïne, zei minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov in een verklaring.

Boeren+blokkeren+grens+Polen%2DOekra%C3%AFne%2C+ook+elders+protesten
© Twan Wiermans

De Oekraïense autoriteiten melden dat ongeveer drieduizend vrachtwagens stilstaan aan de Poolse kant van de grens. Ook humanitaire hulpgoederen en brandstof zouden daar worden tegengehouden. 'Dit soort acties hebben een negatieve impact op onze confrontatie met de gemeenschappelijke vijand: Rusland', aldus de minister.

De situatie kan dinsdag 20 februari nog verslechteren. Dan hebben Poolse boeren opgeroepen tot een volledige grensblokkade. Poolse boeren en logistieke organisaties vinden dat ze te maken hebben met oneerlijke concurrentie uit Oekraïne. Polen is momenteel een belangrijke doorvoerroute voor Oekraïne. Er speelt mee dat de handel via de Zwarte Zee wordt gecompliceerd door de oorlog.


Griekenland

Ook elders in Europa vinden momenteel boerenprotesten plaats. Zo maken Griekse boeren zich op voor een grote protestactie in Athene. De krant Kathimerini bericht dat dinsdag duizenden actievoerders worden verwacht in de hoofdstad.

De boeren eisen onder meer lagere brandstof- en elektriciteitskosten en aanpassingen aan het Europese landbouwbeleid. Minister Michalis Chrisochoidis van Burgerbescherming voelde aanvankelijk niets voor een demonstratie met trekkers, maar de autoriteiten besloten uiteindelijk dat het protest toch mag doorgaan. Ze willen volgens de krant voorkomen dat de spanningen nog verder oplopen.


Uit peilingen komt naar voren dat veel Grieken sympathiseren met de boeren. De acties in Athene vallen samen met een bezoek van Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola aan de stad. Zij gaat het parlement toespreken en heeft een afspraak met premier Kyriakos Mitsotakis.


Praag

In de Tsjechische hoofdstad Praag hebben boeren maandag 19 februari met honderden landbouwvoertuigen actie gevoerd. Honderden demonstranten verzamelden zich bij het ministerie van Landbouw. Zij scandeerden onder meer 'schande' en 'stap op'.

De actievoerders zijn boos op de regering van premier Petr Fiala: ze eisen meer subsidie en minder bureaucratie. Boeren hadden spandoeken meegenomen met oproepen om de 'stervende' landbouwsector te redden en teksten als 'stop de bureaucratische terreur'. Ze hebben onder meer kritiek op Europese regelgeving.


Hoewel ook straten werden geblokkeerd, bleef grootschalige verkeerschaos uit in Praag. De autoriteiten hadden forenzen opgeroepen om met het openbaar vervoer naar hun werk te komen. Minister van Landbouw Marek Výborný zei tegen Tsjechische media dat hij liever serieuze onderhandelingen zag dan acties die het openbaar leven in de stad platleggen.

De Tsjechische premier Fiala haalde op berichtenplatform X uit naar de demonstranten in Praag. Hij zei dat de actie weinig te maken had met de strijd om betere omstandigheden voor boeren af te dwingen. Sommige organisatoren zijn volgens de regeringschef pro-Russische of zouden een politieke agenda hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer