Belgische boeren halen aantal strijdpunten binnen

Belgische boerenorganisaties hebben donderdag een akkoord gesloten met de Vlaamse regering. De afspraken gaan over emissiesturing bij de stikstofaanpak, bescherming van landbouwgrond en het verminderen van administratieve lasten.

Belgische+boeren+halen+aantal+strijdpunten+binnen
© ANP

De Vlaamse regering gaat het stikstofbeleid omzetten van een depositie- naar een emissiemodel. Onderdeel van deze aanpak is ook dat de regering in overleg gaat met de Europese Commissie over deze problematiek en de haalbaarheid van bepaalde natuurdoelen. Mogelijk kunnen ook andere lidstaten hierbij aansluiten.

Ook kopen de Vlaamse overheid en semioverheidsorganisaties voorlopig geen agrarische grond in, wat de Belgen herbevestigd agrarisch gebied noemen. Er zijn wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor infrastructuurwerken of voor grondbanken die zijn bedoeld voor de agrarische sector en de stikstofaanpak. Op deze manier wordt 560.000 hectare landbouwgrond beschermd. Verder komt er een onderzoek om de barrières voor boeren bij de toegang tot grond weg te nemen.


De minister van Landbouw zal met experts en de betrokken sectoren een langetermijnvisie op de landbouw voorbereiden. Hierbij wordt ook het verdienvermogen van boeren meegenomen. Zo laat de regering onderzoeken of de marktmacht van boeren kan worden vergroot via de oprichting van producentenorganisaties in meerdere deelsectoren. De overheid begint samen met de landbouworganisaties een taskforce die ervoor moet zorgen dat de administratieve lasten omlaaggaan.


Gezond boerenverstand

De Vlaamse premier Jan Jambon toonde zich opgetogen over het akkoord. Hij riep boeren op om te stoppen met demonstreren.

Ook de boerenorganisaties zijn positief. 'Het is dankzij de massale acties dat niet alleen dit akkoord bereikt is, maar dat de stem van de landbouw een pak serieuzer zal genomen worden', meldt het Algemeen Boerensyndicaat in een schriftelijke reactie. 'Wie beweert dat dit akkoord verdere polarisatie of andere negatieve gevolgen heeft, die is fout. Dit is een stevig akkoord met garantie op de toekomst.'



Voorzitter Lode Ceyssens van de Boerenbond put vertrouwen uit de afspraken die op papier zijn gezet. 'Zijn hier vandaag alle Vlaamse problemen voor onze boeren opgelost? Neen. Iedereen met gezond boerenverstand beseft ook dat wat tijdens vier jaar conflictmodel is scheefgegroeid, niet op enkele dagen kan worden rechtgetrokken. Hebben wij hier vandaag concrete zaken gehoord, die vertrouwen geven om terug te gaan naar een overlegmodel: ja! Dit is niet het einde, maar een nieuw startpunt.'

De Boerenbond vindt het belangrijk dat er voor de Vlaamse landbouw een landbouwforum wordt opgericht, waar de regering en landbouworganisaties in een constructieve sfeer de vele uitdagingen die nog op de land- en tuinbouw afkomen, kunnen bespreken en aanpakken. Daarmee krijgt de Vlaamse land- en tuinbouw de erkenning die het verdient als een strategische sector, vindt de landbouworganisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer