Stikstofclaim overweegt kort geding om Nitraatrichtlijn

Stichting Stikstofclaim wil een kort geding starten tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de invoering van enkele nieuwe mestregels rond de Nitraatrichtlijn op te schorten. Volgens de stichting worden bij de Nederlandse invullingen het Verdrag van Aarhus en het fair-play-beginsel niet nageleefd.

Stikstofclaim+overweegt+kort+geding+om+Nitraatrichtlijn
© Twan Wiermans

Met het kort geding wil de stichting de aanpassingen door het landbouwministerie door de rechter laten toetsen. Dit moet in een kort geding, omdat haast is geboden. De regel voor het verlagen van de hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest naar 170 kilo heeft dit jaar al effect, terwijl die stikstofgift volgens de stichting nergens op is gebaseerd.

In een brief geeft de stichting aan dat er op eerdere vragen aan het ministerie, in juli 2023, geen antwoord is gekomen. Dat is nu reden om de gang naar de rechter te maken.


Het actieprogramma is volgens Stikstofclaim verworden tot een duizenddingendoekje. Daardoor is er een derogatiebeschikking tot stand gekomen op basis van onjuiste informatie, stelt de stichting. 'Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van de landbouw in Nederland. Zo worden vanuit de derogatiebeschikking de mestplaatsingsruimte afgebouwd, bufferstroken geïmplementeerd, met nutriënten verontreinigde gebieden gecreëerd en de teelt van akkerbouwgewassen ingeperkt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer