Nog veel vragen over NV-gebieden onbeantwoord

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de gebieden die zijn aangewezen voor strengere bemestingsnormen, de NV-gebieden. Dat bleek woensdag tijdens een technische briefing, waarbij de Kamerleden vragen konden stellen aan ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Nog+veel+vragen+over+NV%2Dgebieden+onbeantwoord
© Dirk Hol

De Kamerleden stelden veel vragen over de achtergronden van de strengere bemestingsnormen en de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen. Ook waren er vragen over de politieke ruimte er is om de maatregelen bij te sturen. Floris Wolf, manager van team Mest van het ministerie van LNV, kon de procedure uiteenzetten, maar moest veel vragen onbeantwoord laten omdat ze een politieke inslag hebben.


Die vragen moeten nog even wachten. De Tweede Kamer debatteert donderdag vanaf 10.15 uur met landbouwminister Piet Adema over onder meer de NV-gebieden en de korting op de Europese subsidies.


Alternatieven

De meest cruciale vraag die Wolf wel kon beantwoorden, kwam van VVD-Kamerlid Thom van Campen. Hij vroeg naar de mogelijkheden die er zijn voor alternatieve oplossingen of een andere aanpak. Die mogelijkheden zijn volgens Wolf vrijwel nihil.

De beschikking is opgesteld door de Europese Commissie. Wanneer Nederland geen of onvoldoende actie onderneemt om de waterkwaliteit te verbeteren kan dat leiden tot een zogeheten infractie-procedure. Dit kan uiteindelijk resulteren in een veroordeling door het EU-Hof en leiden tot oplegging van boetes en dwangsommen, zo verklaarde de ambtenaar van het ministerie.


Compensatie

Cor Pierik (BBB) vroeg naar de effecten van de strengere mestnormen voor de boer. Hij wilde weten of compensatie is overwogen voor boeren die door de strengere normen op kosten worden gejaagd of hun inkomsten zullen zien dalen. Deze vraag mag de minister donderdag beantwoorden. Wel komt er volgens Wolf in januari een rapportage van de economische gevolgen voor boeren.

SGP'er André Flach vroeg waarom er voor het bepalen van de waterkwaliteit cijfers zijn gebruikt uit 2013. Er is sindsdien veel veranderd. Dit heeft er volgens Wolf mee te maken dat niet alle waterschappen op korte termijn recente gegevens hadden die vergelijkbaar zijn. De cijfers zijn afkomstig uit een studie uit 2016 en bestrijkt de jaren 2010 tot 2013.

Het ministerie is in gesprek met de waterschappen over recentere cijfers. 'Dat kan betekenen dat andere bronnen zijn verbeterd waardoor de relatieve belasting van de landbouw omhoog gaat', zo waarschuwde Wolf. Ook kan bij recente cijfers de droogte een rol spelen. In periodes van droogte neemt de relatieve hoeveelheid nitraat per liter water toe, ondanks dat er niet meer wordt bemest.


Bufferzone

Voor sommige bedrijven geldt een versnelde afbouw van derogatie, zoals voor bedrijven in een waterwingebied of nabij een Natura 2000-gebied. Inmiddels is duidelijk dat 2.032 bedrijven percelen hebben die in de bufferzone van 250 meter rondom Natura 2000-gebieden. Het gaat hierbij in totaal om bijna 18.000 hectare.

Binnen de agrarische sector zijn veel zorgen over de strengere bemestingsnormen. De grote uitbreiding van het aantal gebieden waar straks veel minder mag worden bemest, heeft enorme consequenties voor de Nederlandse land- en tuinbouw, zo vrezen LTO Nederland en NAJK. Verschillende organisaties hebben aangekondigd donderdag te demonstreren om aandacht te vragen voor deze zorgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer