Provincies klagen over lage rijksbedragen voor landelijk gebied

Meerdere provincies klagen over de hoeveelheid geld die het Rijk heeft toegezegd voor de hervorming van het landelijk gebied. Donderdag werd de landbouwbegroting door de Tweede Kamer behandeld. Daarin is de verdeling van de gelden vastgelegd.

Provincies+klagen+over+lage+rijksbedragen+voor+landelijk+gebied
© Marcel Berendsen

'De middelen die we nu krijgen, zijn lang niet toereikend', laat provincie Drenthe weten. Ook Gelderland is 'teleurgesteld in de hoogte van het bedrag', zegt een woordvoerder. 'We klagen niet, maar we zijn niet tevreden', zegt de Groningse landbouwgedeputeerde Henk Emmens (BBB).

Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de landbouwbegroting, waar ook de verdeling van het geld voor maatregelen voor de landbouw en de natuur onder valt. Met het geld – 1,28 miljard euro – kunnen de provincies een start maken met de plannen die ze hebben opgesteld. Er is wel minder geld toegezegd dan waar de provincies om hadden gevraagd.


Zoals het er nu voorstaat, krijgt Drenthe 131 miljoen euro, terwijl de provincie plannen heeft ingediend die optellen tot 477 miljoen euro. Met het geld dat nu is toegezegd, moet de provincie 'gaan kijken wat we wel en niet kunnen doen', zegt gedeputeerde Jisse Otter (BBB).

Ook Gelderland krijgt minder. 'Dit helpt niet om de meters te maken die we willen maken en voortvarend aan de slag te gaan met alles wat er moet gebeuren', zegt gedeputeerde Harold Zoet (BBB).


Verdelen van armoe

Groningen krijgt 58 miljoen euro, terwijl de provincie 148 miljoen euro had gevraagd. 'Het is haast verdelen van de armoe', zegt Emmens. 'Slechts twee projecten zijn gehonoreerd. Jammer, want het gaat over integrale invoering. Alles hangt met alles samen.'

Noord-Holland is maar een klein deel van de gevraagde 80 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor projecten die snel kunnen worden uitgevoerd. De provincie kan daardoor naar eigen zeggen nog steeds weinig doen.

'Door kennelijke willekeur van het ministerie houden we 12 miljoen over', klaagt BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer. 'We hebben ambitieuze plannen om onze doelen en die van het Rijk te halen. Maar dat wordt op deze manier schier onmogelijk. Utrecht krijgt het meeste geld. Voor die provincie ligt 284 miljoen euro klaar.'


Kwetsbare gebieden

Het gaat om een eerste deel van de miljarden euro's die de provincies zijn toegezegd uit het transitiefonds. De gebiedsplannen zijn gericht op het behalen van de doelen voor stikstof en waterkwaliteit en het klimaatbestendig maken van kwetsbare gebieden. De bedragen die de provincies krijgen, kunnen nog wel veranderen, als ze hun plannen verbeteren. Voor 1 april moeten ze het maatregelenpakket definitief indienen.

De Eerste Kamer moet de landbouwbegroting ook nog goedkeuren. Het fonds waar 24,3 miljard euro voor zou worden vrijgemaakt, is door de senaat controversieel verklaard. Dit betekent dat het niet wordt behandeld tot er een nieuw kabinet is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer