Biohuis vraagt kabinet voorlopers te beschermen in stikstofbeleid en NPLG

Het kabinet moet provincies stimuleren om biologische landbouw op te nemen in de gebiedsplannen. Ook moet het kabinet afspraken maken met banken, financiers en grondeigenaren over het verstrekken van financiering en het verpachten van grond aan biologische boeren.

Biohuis+vraagt+kabinet+voorlopers+te+beschermen+in+stikstofbeleid+en+NPLG
© Twan Wiermans

Dat zijn enkele van de adviezen die Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuinders, doet aan het kabinet om hen te beschermen bij de uitvoering van het stikstofbeleid. Ook vraagt de sector erkenning voor de reeds doorgevoerde verduurzaming en extensivering van biologische bedrijven.

Verder adviseert Biohuis te zorgen dat Rijksdiensten biologische grond voor biobedrijven behouden, ook bij pachtuitgiftes. Er zijn subsidieregelingen nodig voor innovaties die niet alleen gericht zijn op stalsystemen en technieken, maar ook op innovatieve kennis- en monitoringsystemen zoals de BioMonitor, waarmee milieuprestaties gemeten en verbeterd kunnen worden, vindt de organisatie.


Biohuis is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om suggesties voor maatregelen waarmee voorkomen kan worden dat voorlopers hun bedrijf moeten beëindigen. De voorstellen zijn deze week gepubliceerd.


Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft zich eerder uitgesproken voor het ondersteunen van koplopers op duurzaamheidsgebied en het voorkomen van gedwongen bedrijfsbeëindiging van deze voorlopers waartoe de Kamer biologische en natuurinclusieve bedrijven rekent. De zorg van de Kamer speelt met name bij het gebiedsgerichte beleid en het stikstofbeleid.


De Kamer constateert dat deze bedrijven goed scoren op de doelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Relatief veel van de voorlopers bevinden zich dicht bij kwetsbare natuurgebieden en zijn volgens Biohuis aangemerkt als piekbelaster. Dat komt volgens de organisatie door het rekenmodel voor ammoniakuitstoot uit stallen, dat niet past bij de bedrijfsvoering van met name biologische melkveehouders.

Ook komt het volgens Biohuis voor dat banken bedrijven hebben afgewaardeerd als ze nabij natuurgebieden liggen. Gevolg is dat bioboeren opeens in de problemen komen bij de (her)financiering van hun bedrijf en bij bedrijfsoverdracht, waardoor het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer